Zupa szparagowa
- Liczba porcji4 porcje os.
- Czas przygotowania1h
- Liczba kalorii245 kcal na porcje kcal
- Białko6.53
- Węglowodany20.77
- Tłuszcze16.37
Mamy tu jakiś fanów szparagów? Korzystając jeszcze z sezonu na te pyszne warzywa, przychodzimy dziś do Was z przepisem na aromatyczną zupę.
Składniki
- ½ pęczka zielonych szparagów
- ½ cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- ⅓ pora
- 4 średnie ziemniaki
- 1-1,5 litra wywaru warzywnego
- 150ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3-4 łyżki świeżego koperku
- 1 Kostka sera feta
Przygotowanie:
1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pora w cienkie talarki, czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć pokrojoną cebulę, czosnek i pora.
2. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dorzucić do garnka. Smażyć przez kilka minut, ciągle mieszając.
3. Całość zalać gorącym wywarem i gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
4. Odłamać twarde końcówki szparagów i pokroić na 3-4 cm kawałki. Dorzucić do zupy. Gotować przez 3-4 minuty.
5. Wlać mleczko kokosowe, doprawić do smaku, a na koniec wsypać posiekany koperek.
6. Zupę podawać z pokrojoną w kostkę fetą.
Smacznego!
Wypróbuj rówież: