d Tradycyjny pasztet - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Tradycyjny pasztet

  • Liczba porcji40 os.
  • Czas przygotowania4 godz.
  • Liczba kalorii189 kcal
  • Białko12,7
  • Węglowodany1,7
  • Tłuszcze14,7

Prawdziwy, tradycyjny pasztet ponownie według receptury mojej babci.

Składniki

  • 1,2kg Królik
  • 0,5kg Wątróbka cielęca
  • 0,5kg Boczek surowy
  • 0,5kg Podgardle
  • 3 grube kromki Wysuszony chleb gryczany
  • 6 sztuk Jajko
  • kilka pasków Słonina do przybrania
  • do smaku gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • 1 sztuka Marchew
  • 2 sztuki Pietruszka
  • 1 sztuka Seler
  • 2 sztuki Cebula
  • kilka sztuk ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie:

  1. Mięso, boczek, podgardle, jarzyny, ziele angielskie, liść laurowy zalać zimną wodą i gotować aż mięso będzie miękkie (ma odchodzić od kości).
  2. Boczek i podgardle wyjąć po 30 minutach, ostudzić, pokroić.
  3. Miękkie mięso wyjąć z wywaru, ostudzić i obrać z kości a wywar przecedzić.
  4. Wątróbkę pokroić w plastry, zalać częścią wywaru i dusić przez 5 minut.
  5. W reszcie wywaru namoczyć wysuszony chleb gryczany.
  6. Wszystkie składniki zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
  7. 2 podłużne formy (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Masę rozłożyć równomiernie do form.
  9. Pasztety piec przez 30 minut w 170 stopniach a następnie 40 minut w 180 stopniach.
  10. Ostatnie 10 minut można przykryć papierem do pieczenia (jeżeli rumienią się za bardzo od góry.)
  11. Po wyjęciu z piekarnika pasztet pozostawić do wystudzenia.

Składniki

  • 1,2kg Królik
  • 0,5kg Wątróbka cielęca
  • 0,5kg Boczek surowy
  • 0,5kg Podgardle
  • 3 grube kromki Wysuszony chleb gryczany
  • 6 sztuk Jajko
  • kilka pasków Słonina do przybrania
  • do smaku gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • 1 sztuka Marchew
  • 2 sztuki Pietruszka
  • 1 sztuka Seler
  • 2 sztuki Cebula
  • kilka sztuk ziele angielskie, liść laurowy

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry

Nowość w Diagnostyce Be Compleat

Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.