d Chleb gryczany - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Chleb gryczany

  • Liczba porcji20 os.
  • Czas przygotowania2 dni
  • Liczba kalorii84 kcal
  • Białko2,4
  • Węglowodany17,8
  • Tłuszcze0,4

Bezglutenowy chleb, który jest hitem wśród pacjentów. Przy nabraniu wprawy przy jego przygotowywaniu bardzo dobra alternatywa (smakowo na tym samym poziomie lub wręcz smaczniejsza) dla pieczywa razowego.

Składniki

  • 500g Kasza gryczana niepalona
  • łyżka Sól himalajska
  • łyżka Czarnuszka
  • łyżka Kminek
  • woda

Przygotowanie:

  1. Kaszę przelać dokładnie wodą na sitku i przełożyć do szklanego naczynia.
  2. Zalać wodą, tak aby kasza była przykryta z marginesem 1-2 cm.
  3. Naczynie odstawić na kilka godzin – najlepiej na noc.
  4. Rano zamieszać kaszę, uzupełnić wodę (ziarna powinny być cały czas przykryte warstwą wody) i ponownie odstawić na cały dzień.
  5. Wieczorem odlać ewentualny nadmiar wody, której nie wchłonęła kasza i zmiksować dodając sól (masa nie musi być całkiem gładka.)
  6. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 30-40 stopni na 30-60 minut.
  7. Chleb posypać czarnuszką (można innymi ulubionymi przyprawami). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić chleb na noc w piekarniku.

  8. Rano ustawić piekarnik na 200 stopni (góra+dół) i piec chleb ok godziny czasu. Chleb pokroić na 20 kromek (dopiero po wystygnięciu).

Składniki

  • 500g Kasza gryczana niepalona
  • łyżka Sól himalajska
  • łyżka Czarnuszka
  • łyżka Kminek
  • woda

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry

Nowość w Diagnostyce Be Compleat

Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.