Tradycyjny pasztet
- Liczba porcji40 os.
- Czas przygotowania4 godz.
- Liczba kalorii189 kcal
- Białko12,7
- Węglowodany1,7
- Tłuszcze14,7
Prawdziwy, tradycyjny pasztet ponownie według receptury mojej babci.
Składniki
- 1,2kg Królik
- 0,5kg Wątróbka cielęca
- 0,5kg Boczek surowy
- 0,5kg Podgardle
- 3 grube kromki Wysuszony chleb gryczany
- 6 sztuk Jajko
- kilka pasków Słonina do przybrania
- do smaku gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- 1 sztuka Marchew
- 2 sztuki Pietruszka
- 1 sztuka Seler
- 2 sztuki Cebula
- kilka sztuk ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie:
- Mięso, boczek, podgardle, jarzyny, ziele angielskie, liść laurowy zalać zimną wodą i gotować aż mięso będzie miękkie (ma odchodzić od kości).
- Boczek i podgardle wyjąć po 30 minutach, ostudzić, pokroić.
- Miękkie mięso wyjąć z wywaru, ostudzić i obrać z kości a wywar przecedzić.
- Wątróbkę pokroić w plastry, zalać częścią wywaru i dusić przez 5 minut.
- W reszcie wywaru namoczyć wysuszony chleb gryczany.
- Wszystkie składniki zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
- 2 podłużne formy (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masę rozłożyć równomiernie do form.
- Pasztety piec przez 30 minut w 170 stopniach a następnie 40 minut w 180 stopniach.
- Ostatnie 10 minut można przykryć papierem do pieczenia (jeżeli rumienią się za bardzo od góry.)
- Po wyjęciu z piekarnika pasztet pozostawić do wystudzenia.