Kopytka bezglutenowe z pieczarkami
- Liczba porcji4 os.
- Czas przygotowania60
- Liczba kalorii368 kcal
- Białko10
- Węglowodany70
- Tłuszcze6
Tradycyjne kopytka to pyszne danie, które można zjeść zarówno na słono jak i na słodko... a przepis na ciasto w obu przypadkach pozostaje taki sam. Z gulaszem, z mięsem, z wszelkiego rodzaju sosami, z cebulką, z masłem i miodem, z cynamonem, z owocami. Każdy wybierze coś dla siebie ! :)
Składniki
- 1kg ziemniaki
- 0,5 szklanki mąka ryżowa
- 2 duże łyżki mąka ziemniaczana
- 500g pieczarki
- 1szt. cebula
- 1 ząbek czosnek
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżka natka pietruszki, posiekana
- wg uznania sól himalajska
- wg uznania pieprz czarny
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, umyć, ugotować i odcedzić. Następnie gorące ziemniaki bardzo dokładnie ubić tłuczkiem do ziemniaków, tak by pozbyć się wszystkich grudek. Można też ostudzić ziemniaki i zmielić w maszynce (opcja dokładniejsza).
- Do ubitych/zmielonych i wystudzonych ziemniaków dodać mąki, sól i wyrobić. Oderwać kawałek ziemniaczanego ciasta i spróbować uformować z niego wałeczek. Jeśli wałeczek będzie się rozwalał dodać więcej mąki.
- Gdy konsystencja ciasta będzie już prawidłowa, na stolnicy formować z niego wałeczki (tak jak z plasteliny :)) i odcinać pod skosem kluseczki.
- W dużym garnku zagotować i posolić wodę. Dodać do niej łyżkę oliwy. Do gotującej się wody wrzucić kluseczki, zamieszać, poczekać aż wypłyną na powierzchnię wody i gotować ok. 1 min. Odcedzić.
- Przygotować pieczarkową posypkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki dokładnie umyć i pokroić na większe kawałki. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pieczarki, posolić i poczekać, aż puszczą wodę. Chwilę je poddusić, aż woda całkowicie wyparuje. Następnie dodać 1 łyżkę oliwy, cebulę, posiekany czosnek i wszystko razem podsmażyć. Na końcu przyprawić solą i pieprzem.
- Ugotowane kopytka podawać z pieczarkami i posiekaną natką pietruszki.