d Domowy pasztet z wątróbką - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Domowy pasztet z wątróbką

  • Liczba porcji30 os.
  • Czas przygotowania160
  • Liczba kalorii133 kcal
  • Białko15
  • Węglowodany2
  • Tłuszcze8

Pyszny drobiowy pasztet z dodatkiem wątróbki i boczku. Dobrze smakuje na chlebie z dodatkiem żurawiny :)

Składniki

  • 0,5kg wątróbka z indyka
  • 1kg filet z indyka
  • 3 szt. udko z kurczaka, zagrodowy
  • 200g boczek surowy
  • 4 szt. cebula
  • 6 ząbków czosnek
  • 3 łyżki smalec
  • 4 szt. jajo kurze
  • 3 szt. liść laurowy
  • 2 szt. ziele angielskie
  • 1 szt. marchewka
  • 1 szt. pietruszka
  • 1/2 szt. seler
  • wg uznania sól himalajska
  • wg uznania pieprz czarny

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć na 1 łyżce smalcu.
  2. Cebulę posiekać, usmażyć na pozostałej ilości smalcu (2 łyżki), pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Fileta i udka umyć, fileta pokroić na mniejsze kawałki, boczek również. Mięsa z boczkiem zalać wodą w garnku, przyprawić (solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim) i gotować przez około 40 min. Po tym czasie dodać obraną marchewkę, pietruszkę i seler i gotować jeszcze ok. 20 min.
  4. Ugotowane mięsa z warzywami i boczkiem odcedzić i wystudzić. Udka oczyścić ze skóry i kości.
  5. W maszynce do mielenia mięsa, zmielić wszystkie składniki (usmażoną wątróbkę, cebulkę z czosnkiem, ugotowane mięsa, boczek, warzywa, a także liść laurowy z zielem angielskim). Czynność powtórzyć 2-3 razy.
  6. Masę mięsno-warzywną dobrze przyprawić solą i pieprzem (należy nawet lekko przesolić ! my dodaliśmy ok. 1/2 opakowania pieprzu mielonego), następnie dodać żółtka jaj i wymieszać.
  7. Białka jaj ubić na sztywną pianę i stopniowo, porcjami dodawać do masy, delikatnie mieszając.
  8. Gotową masę przełożyć do podłużnej foremki, wyłożonej folią i wysmarowanej smalcem.
  9. Piec w piekarniku ok. 1h w 190 stopniach.

Składniki

  • 0,5kg wątróbka z indyka
  • 1kg filet z indyka
  • 3 szt. udko z kurczaka, zagrodowy
  • 200g boczek surowy
  • 4 szt. cebula
  • 6 ząbków czosnek
  • 3 łyżki smalec
  • 4 szt. jajo kurze
  • 3 szt. liść laurowy
  • 2 szt. ziele angielskie
  • 1 szt. marchewka
  • 1 szt. pietruszka
  • 1/2 szt. seler
  • wg uznania sól himalajska
  • wg uznania pieprz czarny

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry

Nowość w Diagnostyce Be Compleat

Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.