d Bezglutenowe laseczki z kminkiem - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Bezglutenowe laseczki z kminkiem

  • Liczba porcji20 os.
  • Czas przygotowania5 godz.
  • Liczba kalorii203 kcal
  • Białko2
  • Węglowodany20,6
  • Tłuszcze13

Wiejska śmietana oraz masło dobrej jakości są kluczem dla powodzenia akcji pt. bezglutenowe laseczki do barszczu.

Składniki

  • 400g Mąka ryżowa
  • 100g Tapioka
  • 250g Masło wiejskie
  • szklanka Kwaśna, wiejska śmietana
  • 1 sztuka Jajo
  • Pół sztuki Sok z cytryny
  • 25g Drożdże
  • 1/2 łyżeczki Sól himalajska
  • Opakowanie Kminek

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozpuścić rozcierając z 1/4 szklanki śmietany.
  2. Ze wszystkich składników zarobić ciasto cały czas siekając nożem.
  3. Dodać kminek, zagnieść ciasto.
  4. Ciasto przełożyć do naczynia, przykryć ściereczką i odłożyć na 3 godziny – ciasto delikatnie zwiększy objętość (zwiększenie objętości ciasta wykonywanego przez babcię było znacznie bardziej spektakularne dzięki użyciu najdrobniejszej mąki pszennej 😉
  5. Odrywać po kawałku ciasta, formować z niego wałki i kroić na laseczki.
  6. Laseczki smarować jajkiem i wykładać na posmarowaną smalcem blaszkę.
  7. Piec przez około 20 minut (do zrumienienia) w temp. 170 stopni.

Składniki

  • 400g Mąka ryżowa
  • 100g Tapioka
  • 250g Masło wiejskie
  • szklanka Kwaśna, wiejska śmietana
  • 1 sztuka Jajo
  • Pół sztuki Sok z cytryny
  • 25g Drożdże
  • 1/2 łyżeczki Sól himalajska
  • Opakowanie Kminek

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry

Nowość w Diagnostyce Be Compleat

Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.