d Klasyczny tort czekoladowy - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Klasyczny tort czekoladowy

  • Liczba porcji30 os.
  • Czas przygotowania3 godz.
  • Liczba kalorii389 kcal
  • Białko6
  • Węglowodany6,3
  • Tłuszcze37,3

Nie jadłam w życiu lepszego tortu - jest tak treściwy, że zjedzenie więcej niż jednego kawałka graniczy z cudem. Jest bezglutenowy ale profanacją w tym miejscu byłoby zastąpienie wiejskiego masła olejem kokosowym (choć przypuszczam, że tort i tak wyszedłby pyszny.)

Składniki

Na spody (3 krążki)

  • 300g Masło wiejskie
  • 300g Gorzka czekolada
  • 12 sztuk Żółtko jaja
  • 3 łyżki Drobno zmielona gryczana bułka tarta
  • 350g Erytrytol
  • 9 sztuk Białko jaja

Na masę

  • 3 sztuki Jajo
  • 300g Erytrytol
  • 750g Masło
  • 100g Gorzka czekolada
  • 100 ml Spirytus
  • Opakowanie Nerkowce w gorzkiej czekoladzie (Cocoa)

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej  z odrobiną wody (2 łyżeczki zimnej wody), wymieszać na jednolitą masę i ostudzić.
  2. Masło utrzeć w makutrze na pianę dodając stopniowo po jednym żółtku i po łyżce rozpuszczonej czekolady.
  3. Z białek ubić pianę pod koniec dodając erytrytol.
  4. Pianę połączyć z masą oraz zmieloną bardzo drobno gryczaną bułką tartą.
  5. 3 tortownice wysmarować masłem, dna wyłożyć papierem, posmarować masłem oraz wysypać bułką tartą. Nie polecam próby pieczenia placka na jeden raz i krojenia go na 3 krążki gdyż ciasto jest bardzo delikatne.
  6. Masę rozlać równomiernie do trzech tortownic.
  7. Tortownice wstawiać do dobrze nagrzanego piekarnika – piec spody w 180 stopniach przez 25 minut.

Masa:

  1. Jajka z cukrem ubić w kąpieli wodnej (do zgęstnienia). Ostudzić.
  2. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej  z odrobiną wody (2 łyżeczki zimnej wody) w naczyniu, wymieszać na jednolitą masę i ostudzić.
  3. Masło utrzeć dodając stopniowo ostudzoną masę jajeczną i roztopioną czekoladę.
  4. Pod koniec ucierania dodać spirytus.
  5. Masę podzielić na 3 części (2 do wyłożenia pomiędzy krążki i trzecia na wierzch tortu).
  6. Krążki przełożyć masą i na koniec trzecią częścią ozdobić zewnętrzną stronę tortu.
  7. Tort można udekorować z wierzchu orzechami nerkowca.
  8. Tort odstawić do lodówki na kilka godzin. Kroić nożem zamoczonym w ciepłej wodzie.
  9. Spożywać raz do roku 🙂

Składniki

Na spody (3 krążki)

  • 300g Masło wiejskie
  • 300g Gorzka czekolada
  • 12 sztuk Żółtko jaja
  • 3 łyżki Drobno zmielona gryczana bułka tarta
  • 350g Erytrytol
  • 9 sztuk Białko jaja

Na masę

  • 3 sztuki Jajo
  • 300g Erytrytol
  • 750g Masło
  • 100g Gorzka czekolada
  • 100 ml Spirytus
  • Opakowanie Nerkowce w gorzkiej czekoladzie (Cocoa)

Komentarze (2)Dodaj komentarz

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry

Nowość w Diagnostyce Be Compleat

Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.