Bezglutenowe laseczki z kminkiem
- Liczba porcji20 os.
- Czas przygotowania5 godz.
- Liczba kalorii203 kcal
- Białko2
- Węglowodany20,6
- Tłuszcze13
Wiejska śmietana oraz masło dobrej jakości są kluczem dla powodzenia akcji pt. bezglutenowe laseczki do barszczu.
Składniki
- 400g Mąka ryżowa
- 100g Tapioka
- 250g Masło wiejskie
- szklanka Kwaśna, wiejska śmietana
- 1 sztuka Jajo
- Pół sztuki Sok z cytryny
- 25g Drożdże
- 1/2 łyżeczki Sól himalajska
- Opakowanie Kminek
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuścić rozcierając z 1/4 szklanki śmietany.
- Ze wszystkich składników zarobić ciasto cały czas siekając nożem.
- Dodać kminek, zagnieść ciasto.
- Ciasto przełożyć do naczynia, przykryć ściereczką i odłożyć na 3 godziny – ciasto delikatnie zwiększy objętość (zwiększenie objętości ciasta wykonywanego przez babcię było znacznie bardziej spektakularne dzięki użyciu najdrobniejszej mąki pszennej 😉
- Odrywać po kawałku ciasta, formować z niego wałki i kroić na laseczki.
- Laseczki smarować jajkiem i wykładać na posmarowaną smalcem blaszkę.
- Piec przez około 20 minut (do zrumienienia) w temp. 170 stopni.