d Kopytka bezglutenowe z pieczarkami - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Kopytka bezglutenowe z pieczarkami

  • Liczba porcji4 os.
  • Czas przygotowania60
  • Liczba kalorii368 kcal
  • Białko10
  • Węglowodany70
  • Tłuszcze6

Tradycyjne kopytka to pyszne danie, które można zjeść zarówno na słono jak i na słodko... a przepis na ciasto w obu przypadkach pozostaje taki sam. Z gulaszem, z mięsem, z wszelkiego rodzaju sosami, z cebulką, z masłem i miodem, z cynamonem, z owocami. Każdy wybierze coś dla siebie ! :)

Składniki

  • 1kg ziemniaki
  • 0,5 szklanki mąka ryżowa
  • 2 duże łyżki mąka ziemniaczana
  • 500g pieczarki
  • 1szt. cebula
  • 1 ząbek czosnek
  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • 1 łyżka natka pietruszki, posiekana
  • wg uznania sól himalajska
  • wg uznania pieprz czarny

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować i odcedzić. Następnie gorące ziemniaki bardzo dokładnie ubić tłuczkiem do ziemniaków, tak by pozbyć się wszystkich grudek. Można też ostudzić ziemniaki i zmielić w maszynce (opcja dokładniejsza).
  2. Do ubitych/zmielonych i wystudzonych ziemniaków dodać mąki, sól i wyrobić. Oderwać kawałek ziemniaczanego ciasta i spróbować uformować z niego wałeczek. Jeśli wałeczek będzie się rozwalał dodać więcej mąki.
  3. Gdy konsystencja ciasta będzie już prawidłowa, na stolnicy formować z niego wałeczki (tak jak z plasteliny :)) i odcinać pod skosem kluseczki.
  4. W dużym garnku zagotować i posolić wodę. Dodać do niej łyżkę oliwy. Do gotującej się wody wrzucić kluseczki, zamieszać, poczekać aż wypłyną na powierzchnię wody i gotować ok. 1 min. Odcedzić.
  5. Przygotować pieczarkową posypkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki dokładnie umyć i pokroić na większe kawałki. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pieczarki, posolić i poczekać, aż puszczą wodę. Chwilę je poddusić, aż woda całkowicie wyparuje. Następnie dodać 1 łyżkę oliwy, cebulę, posiekany czosnek i wszystko razem podsmażyć. Na końcu przyprawić solą i pieprzem.
  6. Ugotowane kopytka podawać z pieczarkami i posiekaną natką pietruszki.

Składniki

  • 1kg ziemniaki
  • 0,5 szklanki mąka ryżowa
  • 2 duże łyżki mąka ziemniaczana
  • 500g pieczarki
  • 1szt. cebula
  • 1 ząbek czosnek
  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • 1 łyżka natka pietruszki, posiekana
  • wg uznania sól himalajska
  • wg uznania pieprz czarny

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry

Nowość w Diagnostyce Be Compleat

Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.