Kruche ciasteczka z tapioki (tzw. tapioczki)
- Liczba porcji10 os.
- Czas przygotowania1 godz.
- Liczba kalorii117 kcal
- Białko1,2
- Węglowodany14,8
- Tłuszcze5,9
Nie ma imprezy bez kruchych ciasteczek z tapioki!
Składniki
Ciasto
- 80g Tapioka (skrobia/mąka)
- 40g Mąka ryżowa
- 20g Skrobia ziemniaczana (można zastąpić tapioką)
- 30g Cukier kokosowy
- pół łyżeczki Wanilia bourbon
- 1 sztuka Jajo
- 1 sztuka Żółtko
- 60g Masło osełkowe (można użyć ghee)
- szczypta Sól himalajska
Przygotowanie:
- Suche składniki wymieszać.
- Wyrobić ciasto z jajkiem, żółtkiem oraz masłem (dość długo, aż ciasto będzie całkiem jednolite).
- Ciasto rozwałkować pomiędzy pergaminem.
- Wykrawać ciasteczka o dowolnej formie.
- Formować ciasteczka i upiec na posmarowanej olejem blaszce przez 20 minut w temp. 180 stopni.