Pstrąg z grila z młodymi ziemniaczkami i awo-masłem
- Liczba porcji3 os.
- Czas przygotowania45 min
- Liczba kalorii487 kcal
- Białko39,1
- Węglowodany16,7
- Tłuszcze39,1
Nie ma smaczniejszej ryby z grila niż pstrąg w towarzystwie rozmarynu i cytryny. Grillowane ziemniaczki z masełkiem to do tego dania dodatek obowiązkowy.
Składniki
- 3 sztuki Pstrąg
- kilka gałązek Rozmaryn świeży
- 1 sztuka Cytryna
- 30g Masło wiejskie
- 50g Awokado
- ząbek Czosnek
- łyżeczka Sól himalajska, pieprz
- 3 sztuki Młode ziemniaczki
Przygotowanie:
- Pstrągi umyć i osuszyć.
- Ryby oprószyć solą, pieprzem.
- Nafaszerować sokiem z cytryny oraz gałązkami rozmarynu.
- Awo-masło: masło zblendować z awokado, odrobiną soli i czosnkiem. Odstawić do lodówki.
- Ziemniaki ułożyć na grillu obok pstrągów.
- Grillować po 8 minut na każdej stronie.
- Ziemniaki podawać z awo-masłem oraz grillowanym pstrągiem.