d Wytrawne babeczki z pieczarkami - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Wytrawne babeczki z pieczarkami

  • Liczba porcji7 os.
  • Czas przygotowania60
  • Liczba kalorii403 kcal
  • Białko12
  • Węglowodany51
  • Tłuszcze18

Te babeczki to fajny zamiennik tradycyjnych pasztecików do barszczu. Ładnie się prezentują, są kruche i bardzo smaczne. Ciasto można wykorzystać do przygotowania tart, tartaletek, ciasteczek i innych babeczek, faszerując je mięsem, warzywami czy kapustą z grzybami.

Składniki

na ciasto (na 14 babeczek)

  • 2 szklanki mąka orkiszowa
  • 1 szklanka mąka gryczana
  • 120g masło wiejskie
  • 1 szt. jajko
  • 0,5 łyżeczki sól himalajska
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1-2 łyżki woda, zimna

na farsz

  • 500g pieczarki
  • 2 szt. cebula
  • 1 łyżka masło klarowane
  • wg uznania sól himalajska
  • wg uznania pieprz czarny

Przygotowanie:

  1. Przygotować ciasto. Do dużej miski wsypać mąki, sól, proszek do pieczenia, miękkie masło i jajko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie się kruszyło, dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Ostatecznie ciasto powinno być gładkie, nie powinno ani kleić się do miski, ani rozkruszać się w rękach.
  2. Z gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30 min.
  3. W między czasie przygotować farsz. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki umyć/obrać i pokroić w plasterki. Na rozgrzaną patelnię dodać pokrojone pieczarki, posolić, zamieszać i poczekać, aż puszczą wodę. Gdy woda wyparuje, dodać masło klarowane, cebulkę i wszystko razem podsmażyć. Na koniec przyprawić solą i sporą ilością pieprzu.
  4. Foremki na babeczki wysmarować masłem klarowanym. Dno i brzegi foremek wylepić schłodzonym ciastem, a następnie ponakłuwać je widelcem. Pozostałą część ciasta, rozwałkować i powycinać “ciasteczka” w ulubionych kształtach.
  5. Foremki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec przez ok. 8 min.
  6. Po tym czasie foremki z ciastem wyjąc z piekarnika, nafaszerować pieczarkami i przykryć “ciasteczkiem”.
  7. Babeczki ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze ok. 15 min.

Składniki

na ciasto (na 14 babeczek)

  • 2 szklanki mąka orkiszowa
  • 1 szklanka mąka gryczana
  • 120g masło wiejskie
  • 1 szt. jajko
  • 0,5 łyżeczki sól himalajska
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1-2 łyżki woda, zimna

na farsz

  • 500g pieczarki
  • 2 szt. cebula
  • 1 łyżka masło klarowane
  • wg uznania sól himalajska
  • wg uznania pieprz czarny

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry

Nowość w Diagnostyce Be Compleat

Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.