d Orzechowy miodownik (bezglutenowy) - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Orzechowy miodownik (bezglutenowy)

  • Liczba porcji15 os.
  • Czas przygotowania40
  • Liczba kalorii262 kcal
  • Białko6
  • Węglowodany26
  • Tłuszcze15

Podczas jego pieczenia piękny miodowy zapach roznosi się po cały domu. Pyszny miodownik dla miłośników słodkich ciast z orzechami :)

Składniki

na ciasto

  • 1 szklanka mąka owsiana bezglutenowa
  • 1 szklanka mąka amarantusowa
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 3 łyżki miód
  • 80g masło klarowane
  • 2 łyżki ertytrytol
  • 1 szt. jajko

warstwa orzechowa

  • 100g orzechy włoskie
  • 2 łyżki miód
  • 40g masło klarowane
  • 1 łyżka erytrytol

masa

  • 100g kasza jaglana
  • 50g daktyle suszone
  • 4 łyżki śmietanka kokosowa
  • 1 łyżeczka agar

Przygotowanie:

  1. Przygotować ciasto. Mąki przesiać, wymieszać z sodą oczyszczoną. Masło klarowane roztopić z miodem i erytrytolem, wystudzić. Jajko roztrzepać widelcem. Do mąki wlać przestudzone masło i roztrzepane jajka. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
  2. Przygotować warstwę orzechową. Masło klarowane z erytrytolem i miodem zagotować, gotować do momentu rozpuszczenia erytrytolu. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować.
  3. Przygotować masę. Daktyle zalać ciepłą wodą, po 15-20 min odcedzić. Kaszę jaglaną wypłukać, zalać 2 szklankami wody i gotować na małym ogniu, aż kasza wsiąknie całą wodę i będzie miękka (w razie potrzeby dodać więcej wody). Jeszcze ciepłą kaszę zblendować z daktylami, dodać śmietankę i wymieszać, a następnie masę przenieść do garnka. Agar zalać odrobiną wody, wymieszać, wlać do garnka z kaszą i chwilę wszystko podgotować, cały czas mieszając.
  4. Formę o wymiarach 25 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut.
  5. Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10 minut w temperaturze 180ºC.
  6. Gotowe ciasta przełożyć ciepłą masą jaglaną, ciasto z orzechami  układając na wierzchu.

Składniki

na ciasto

  • 1 szklanka mąka owsiana bezglutenowa
  • 1 szklanka mąka amarantusowa
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 3 łyżki miód
  • 80g masło klarowane
  • 2 łyżki ertytrytol
  • 1 szt. jajko

warstwa orzechowa

  • 100g orzechy włoskie
  • 2 łyżki miód
  • 40g masło klarowane
  • 1 łyżka erytrytol

masa

  • 100g kasza jaglana
  • 50g daktyle suszone
  • 4 łyżki śmietanka kokosowa
  • 1 łyżeczka agar

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry

Nowość w Diagnostyce Be Compleat

Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.