d Szynka pieczona z gruszką i pomarańczami - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Szynka pieczona z gruszką i pomarańczami

  • Liczba porcji10 os.
  • Czas przygotowania1,5 godz.
  • Liczba kalorii302 kcal
  • Białko17
  • Węglowodany36,1
  • Tłuszcze8,3

Składniki

  • 1 kg Szynka wieprzowa ze skórą (na zamówienie)
  • 1 kg Gruszka
  • 2 sztuki Pomarańcza
  • pół litra Wino białe wytrawne
  • 70g Miód
  • 150g Cukier kokosowy
  • laska Cynamon
  • 20 sztuk Goździki
  • do smaku Sól himalajska

Przygotowanie:

  1. Skórę na szynce naciąć w skośną kratkę.
  2. Mięso naszpikować goździkami, posolić.
  3. Mięso przełożyć do rondla.
  4. Glazura: miód połączyć ze 120g cukru kokosowego, rozpuścić w rondelku. Zdjąć z kuchenki. Dodać  sok wyciśnięty z jednej pomarańczy. Wymieszać.
  5. Drugą pomarańcz dokładnie wymyć i pokroić w cienkie plastry.
  6. Wino zagotować z laską cynamonu i pozostałym cukrem kokosowym.
  7. Gruszki wymyć, obrać, pokroić na 8 części i przełożyć do wina. Gotować przez 5 minut i odstawić.
  8. Mięso posmarować glazurą i piec w piekarniku, w rondlu  bez przykrycia w temp. 180 stopni. Czas pieczenia: na 1kg mięsa 1 godzina pieczenia.
  9. Co 10 minut mięso ponownie przesmarować glazurą.
  10. Pół godziny przed zakończeniem pieczenia włożyć do rondla plastry pomarańczy.
  11. 15 minut przed zakończeniem pieczenia włożyć do rondla ugotowane gruszki z niewielkim dodatkiem wina.
  12. Po upieczeniu szynkę kroić w plastry i podawać z owocami.

Składniki

  • 1 kg Szynka wieprzowa ze skórą (na zamówienie)
  • 1 kg Gruszka
  • 2 sztuki Pomarańcza
  • pół litra Wino białe wytrawne
  • 70g Miód
  • 150g Cukier kokosowy
  • laska Cynamon
  • 20 sztuk Goździki
  • do smaku Sól himalajska

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry

Nowość w Diagnostyce Be Compleat

Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.