d Szybka szakszuka - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Szybka szakszuka

  • Liczba porcji1 os.
  • Czas przygotowania25 min
  • Liczba kalorii408 kcal
  • Białko20,2 g
  • Węglowodany46,7 g
  • Tłuszcze17,3 g

Dziś coś specjalnie dla fanów wytrawnych śniadań. Przepis na bardzo popularne danie, które podbiło media społecznościowe oraz menu wielu lokali. A mowa oczywiście o szakszuce! Ta potrawa ma naprawdę sporo wariantów – dzisiaj w wersji uproszczonej, ale wcale nie ustępującej smakiem.

Składniki

  • 200 g passata pomidorowa
  • 2 łyżeczki ulubione przyprawy
  • ząbek czosnek
  • 2 sztuki jaja
  • 2 kromki chleb żytni razowy
  • 40 g awokado
  • garść liście bazylii

Przygotowanie:

  1. Do passaty wycisnąć ząbek czosnku, dodać przyprawy i wymieszać. Wylać passatę z przyprawami na naczynie żaroodporne.
  2. Łyżką „wydrążyć” w passacie dwa kółka i wbić do nich jaja.
  3. Następnie włożyć naczynie do piekarnika na około 15 min w 180 stopniach.
  4. W tym czasie na kromkę chleba nałożyć awokado i rozsmarować.
  5. Po wyjęciu szakszuki z piekarnika udekorować ją liśćmi bazylii.

Składniki

  • 200 g passata pomidorowa
  • 2 łyżeczki ulubione przyprawy
  • ząbek czosnek
  • 2 sztuki jaja
  • 2 kromki chleb żytni razowy
  • 40 g awokado
  • garść liście bazylii

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry

Nowość w Diagnostyce Be Compleat

Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.