Szybka szakszuka
- Liczba porcji1 os.
- Czas przygotowania25 min
- Liczba kalorii408 kcal
- Białko20,2 g
- Węglowodany46,7 g
- Tłuszcze17,3 g
Dziś coś specjalnie dla fanów wytrawnych śniadań. Przepis na bardzo popularne danie, które podbiło media społecznościowe oraz menu wielu lokali. A mowa oczywiście o szakszuce! Ta potrawa ma naprawdę sporo wariantów – dzisiaj w wersji uproszczonej, ale wcale nie ustępującej smakiem.
Składniki
- 200 g passata pomidorowa
- 2 łyżeczki ulubione przyprawy
- ząbek czosnek
- 2 sztuki jaja
- 2 kromki chleb żytni razowy
- 40 g awokado
- garść liście bazylii
Przygotowanie:
- Do passaty wycisnąć ząbek czosnku, dodać przyprawy i wymieszać. Wylać passatę z przyprawami na naczynie żaroodporne.
- Łyżką „wydrążyć” w passacie dwa kółka i wbić do nich jaja.
- Następnie włożyć naczynie do piekarnika na około 15 min w 180 stopniach.
- W tym czasie na kromkę chleba nałożyć awokado i rozsmarować.
- Po wyjęciu szakszuki z piekarnika udekorować ją liśćmi bazylii.