d Szarlotka Krystyny - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Szarlotka Krystyny

Są tu fani domowej szarlotki? Mamy coś dla Was! Przed Wami pyszna szarlotka z pianą z białek, ale w zdrowszym wykonaniu.

Składniki

Na ciasto:

  • 500g mąka pszenna
  • 230g masło
  • łyżeczka wanilii bourbon
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 100g sproszkowanego erytrytolu

Jabłka:

  • 1,5kg szara reneta
  • 100g sproszkowanego erytrytolu
  • 3 łyżeczki cynamonu mielonego

Piana:

  • 5 białek
  • 100g sproszkowanego erytrytolu

Przygotowanie:

  1. Ciasto kruche zagnieść.
  2. Tortownica: ok. 35 cm średnicy
    Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wyłożyć spód i brzeg tortownicy, ponakłuwać widelcem.
    Spód upiec 15 min, temp. 180 stopni.
  3. Pozostała część ciasta – kulka i do zamrażalnika.
  4. Jabłka obrać, wyciąć gniazda, pokroić w kawałki (jabłko w 8kę, i każda 8kę na pół).
    1/5 jabłek zblendować na gładką masę, wymieszać z erytrytolem i cynamonem.
    Podgrzać, mieszać (najlepiej w thermomix w temp. 80 stopni).
    Dorzucić pozostałe kawałki i dusić mieszając przez 10 min – thermomix sam to zrobi :).
  5. Gotową masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód do tortownicy.
  6. Ubić białka z erytrytolem na pianę, wyłożyć na masę jabłkową.
  7. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą, zamrożoną część ciasta i posypać cynamonem.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 minut.

 

Składniki

Na ciasto:

  • 500g mąka pszenna
  • 230g masło
  • łyżeczka wanilii bourbon
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 100g sproszkowanego erytrytolu

Jabłka:

  • 1,5kg szara reneta
  • 100g sproszkowanego erytrytolu
  • 3 łyżeczki cynamonu mielonego

Piana:

  • 5 białek
  • 100g sproszkowanego erytrytolu

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry

Nowość w Diagnostyce Be Compleat

Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.