Szarlotka Krystyny
Są tu fani domowej szarlotki? Mamy coś dla Was! Przed Wami pyszna szarlotka z pianą z białek, ale w zdrowszym wykonaniu.
Składniki
Na ciasto:
- 500g mąka pszenna
- 230g masło
- łyżeczka wanilii bourbon
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 100g sproszkowanego erytrytolu
Jabłka:
- 1,5kg szara reneta
- 100g sproszkowanego erytrytolu
- 3 łyżeczki cynamonu mielonego
Piana:
- 5 białek
- 100g sproszkowanego erytrytolu
Przygotowanie:
- Ciasto kruche zagnieść.
- Tortownica: ok. 35 cm średnicy
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wyłożyć spód i brzeg tortownicy, ponakłuwać widelcem.
Spód upiec 15 min, temp. 180 stopni. - Pozostała część ciasta – kulka i do zamrażalnika.
- Jabłka obrać, wyciąć gniazda, pokroić w kawałki (jabłko w 8kę, i każda 8kę na pół).
1/5 jabłek zblendować na gładką masę, wymieszać z erytrytolem i cynamonem.
Podgrzać, mieszać (najlepiej w thermomix w temp. 80 stopni).
Dorzucić pozostałe kawałki i dusić mieszając przez 10 min – thermomix sam to zrobi :). - Gotową masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód do tortownicy.
- Ubić białka z erytrytolem na pianę, wyłożyć na masę jabłkową.
- Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą, zamrożoną część ciasta i posypać cynamonem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 minut.