Słodko – ostra szakszuka
- Liczba porcji2 os.
- Czas przygotowania10 minut
- Liczba kalorii819 kcal
- Białko49
- Węglowodany40
- Tłuszcze48
Danie pochodzące z kuchni tunezyjskiej, idealne jako rozgrzewające śniadanie na chłodne, jesienne dni.
Składniki
- 50g Chorizo
- 4 sztuki Jajo kurze
- 20g Ser halloumi
- sztuka Cebula
- sztuka Pomidor
- 200g Mrożone warzywa
- 3g Erytrytol
- 10g Masło ghee
- szczypta Sól himalajska, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie:
- Rozgrzać patelnię i masło.
- Cebulę pokroić i zeszklić na rozgrzanej patelni dodając szczyptę erytrytolu.
- Dodać pokrojone w plasterki chorizo i mrożone warzywa. Poddusić aż warzywa zmiękną.
- Dodać pomidora bez skórki i przyprawy i dusić wszystko razem chwilę pod przykryciem.
- Wbić jajka i dusić dalej do momentu ścięcia białka.
- Posypać całość startym serem.