Orzechowy miodownik (bezglutenowy)
- Liczba porcji15 os.
- Czas przygotowania40
- Liczba kalorii262 kcal
- Białko6
- Węglowodany26
- Tłuszcze15
Podczas jego pieczenia piękny miodowy zapach roznosi się po cały domu. Pyszny miodownik dla miłośników słodkich ciast z orzechami :)
Składniki
na ciasto
- 1 szklanka mąka owsiana bezglutenowa
- 1 szklanka mąka amarantusowa
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 3 łyżki miód
- 80g masło klarowane
- 2 łyżki ertytrytol
- 1 szt. jajko
warstwa orzechowa
- 100g orzechy włoskie
- 2 łyżki miód
- 40g masło klarowane
- 1 łyżka erytrytol
masa
- 100g kasza jaglana
- 50g daktyle suszone
- 4 łyżki śmietanka kokosowa
- 1 łyżeczka agar
Przygotowanie:
- Przygotować ciasto. Mąki przesiać, wymieszać z sodą oczyszczoną. Masło klarowane roztopić z miodem i erytrytolem, wystudzić. Jajko roztrzepać widelcem. Do mąki wlać przestudzone masło i roztrzepane jajka. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
- Przygotować warstwę orzechową. Masło klarowane z erytrytolem i miodem zagotować, gotować do momentu rozpuszczenia erytrytolu. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować.
- Przygotować masę. Daktyle zalać ciepłą wodą, po 15-20 min odcedzić. Kaszę jaglaną wypłukać, zalać 2 szklankami wody i gotować na małym ogniu, aż kasza wsiąknie całą wodę i będzie miękka (w razie potrzeby dodać więcej wody). Jeszcze ciepłą kaszę zblendować z daktylami, dodać śmietankę i wymieszać, a następnie masę przenieść do garnka. Agar zalać odrobiną wody, wymieszać, wlać do garnka z kaszą i chwilę wszystko podgotować, cały czas mieszając.
- Formę o wymiarach 25 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut.
- Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10 minut w temperaturze 180ºC.
- Gotowe ciasta przełożyć ciepłą masą jaglaną, ciasto z orzechami układając na wierzchu.