d Makowiec z bakaliami - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Makowiec z bakaliami

  • Liczba porcji20 os.
  • Czas przygotowania2 godz.
  • Liczba kalorii262 kcal
  • Białko6,1
  • Węglowodany27,8
  • Tłuszcze14,4

Raz w roku można pozwolić sobie na omega-6-przeładowane-szaleństwo. Przygotowania do świąt czas start. Tik-tak.

Składniki

Na makowiec

  • 300g Niebieski mak
  • 300g Kasza jaglana
  • 100g Kandyzowana skórka pomarańczowa*
  • 100g Rodzynki
  • 100g Orzechy włoskie
  • 200g Daktyle
  • 50g Olej kokosowy
  • 80g Erytrytol
  • łyżeczka Wanilia bourbon
  • łyżeczka Sól himalajska

Na polewę

  • tabliczka Biała czekolada z ksylitolem
  • 10g Olej kokosowy
  • 30g Wiórki kokosowe
  • 100g Kandyzowana skórka pomarańczowa*

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalać wrzątkiem, pozostawić w wodzie aż zmiękną.
  2. Kaszę chwilę podprażyć. Zalać dwukrotną objętością wrzątku (z dodatkiem wody po daktylach). Ugotować (około 20-25 min) i pozostawić kaszę aż wchłonie pozostałość wody.
  3. Daktyle zblendować.
  4. Orzechy posiekać, skórkę pokroić (połowę odłożyć do dekoracji). Bakalie wymieszać z rodzynkami.
  5. Kaszę jaglaną zblendować w Thermomixie (blenderze) z dodatkiem wanilii, zblendowanych daktyli, soli, oleju kokosowego oraz erytrytolu.
  6. Mak ugotować przez 40 minut, odcedzić, zmielić w Thermomixie (blenderze).
  7. Dodać kaszę i całość wymieszać.
  8. Okrąglą formę (użyłam szklaną, o średnicy 25 cm) wyłożyć papierem.
  9. Masę makową równomiernie wyłożyć do formy.
  10. Przygotować polewę – czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem kokosowym.
  11. Na wierzch wyłożyć wiórki kokosowe. Przyozdobić skórką pomarańczową.
  12. Makowiec pozostawić na noc w lodówce.

*polecam użyć własnoręcznie przygotowaną skórkę.

Składniki

Na makowiec

  • 300g Niebieski mak
  • 300g Kasza jaglana
  • 100g Kandyzowana skórka pomarańczowa*
  • 100g Rodzynki
  • 100g Orzechy włoskie
  • 200g Daktyle
  • 50g Olej kokosowy
  • 80g Erytrytol
  • łyżeczka Wanilia bourbon
  • łyżeczka Sól himalajska

Na polewę

  • tabliczka Biała czekolada z ksylitolem
  • 10g Olej kokosowy
  • 30g Wiórki kokosowe
  • 100g Kandyzowana skórka pomarańczowa*

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry

Nowość w Diagnostyce Be Compleat

Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.