Kasza ze śliwkami
- Liczba porcji5 os.
- Czas przygotowania25
- Liczba kalorii375 kcal
- Białko6
- Węglowodany80
- Tłuszcze5
Tak proste danie i tak pyszne. Możesz stworzyć swoją wersję kaszy, bardziej na słodko, dodając cynamon, posiekane orzechy, czy miód.
Składniki
- 350g kasza pęczak
- 250g śliwki suszone
- 700ml woda
- 1/2 łyżeczki sól himalajska
- 1 duża łyżka masło klarowane
Przygotowanie:
- Kaszę wsypać do garnka, dodać śliwki, sól, masło i zalać wodą.
- Wszystko razem gotować do momentu, aż cała woda wsiąknie w kaszę.
- Następnie kaszę należy spróbować. Jeżeli jest jeszcze zbyt twarda, dolać wody i dalej gotować.
- Należy uważać, by kasza nie przywarła do garnka i nie przypaliła się – od czasu do czasu trzeba zamieszać.