Ciasteczka pieguski (bezglutenowe)
- Liczba porcji20 os.
- Czas przygotowania30
- Liczba kalorii73 kcal
- Białko2
- Węglowodany10
- Tłuszcze3
Szybkie, proste i pyszne ciasteczka. Lekko kruche na zewnątrz, miękkie w środku.
Składniki
na ok. 20 sztuk
- 160g mąka owsiana, bezglutenowa
- 2 duże łyżki masło orzechowe, bez soli
- 120g daktyle, suszone
- 50g czekolada gorzka Cocoa
- 2 łyżki mleko kokosowe (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cynamon
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia, bezglutenowy
- 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
Przygotowanie:
- Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić na ok. 20 min. Po tym czasie daktyle odsączyć z wody i zmiksować blenderem na mus.
- Czekoladę gorzką posiekać.
- Mąkę przesypać do miski, wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Następnie do mąki dodać mus z daktyli, masło orzechowe i wyrobić. Gdy ciasto będzie zbyt sypkie dodać 1-2 łyżki mleka kokosowego (lub więcej daktylowego musu).
- Do ciasta dodać posiekaną czekoladę i wyrobić, tak by składniki się połączyły.
- Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (patrz – zdjęcie)
- Kuleczki spłaszczyć ręką, by powstał kształt ciasteczek (patrz – zdjęcie).
- Piec w piekarniku w 170 stopniach przez ok. 10-12 min.
Komentarze (4)Dodaj komentarz
Paulina
Jaką mąkę można użyć zamiast owsianej?
Daria Kondrat
Jeśli ciasteczka mają być bezglutenowe, to można użyć amarantusowej/gryczanej wymieszanej z mąką z tapioki lub ziemniaczaną. Jeśli toleruje Pani gluten można użyć orkiszowej.
Jk
Czym można zastąpić masło orzechowe?
Daria Kondrat
Olejem kokosowym lub masłem klarowanym