Wytrawne babeczki z pieczarkami
- Liczba porcji7 os.
- Czas przygotowania60
- Liczba kalorii403 kcal
- Białko12
- Węglowodany51
- Tłuszcze18
Te babeczki to fajny zamiennik tradycyjnych pasztecików do barszczu. Ładnie się prezentują, są kruche i bardzo smaczne. Ciasto można wykorzystać do przygotowania tart, tartaletek, ciasteczek i innych babeczek, faszerując je mięsem, warzywami czy kapustą z grzybami.
Składniki
na ciasto (na 14 babeczek)
- 2 szklanki mąka orkiszowa
- 1 szklanka mąka gryczana
- 120g masło wiejskie
- 1 szt. jajko
- 0,5 łyżeczki sól himalajska
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1-2 łyżki woda, zimna
na farsz
- 500g pieczarki
- 2 szt. cebula
- 1 łyżka masło klarowane
- wg uznania sól himalajska
- wg uznania pieprz czarny
Przygotowanie:
- Przygotować ciasto. Do dużej miski wsypać mąki, sól, proszek do pieczenia, miękkie masło i jajko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie się kruszyło, dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Ostatecznie ciasto powinno być gładkie, nie powinno ani kleić się do miski, ani rozkruszać się w rękach.
- Z gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30 min.
- W między czasie przygotować farsz. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki umyć/obrać i pokroić w plasterki. Na rozgrzaną patelnię dodać pokrojone pieczarki, posolić, zamieszać i poczekać, aż puszczą wodę. Gdy woda wyparuje, dodać masło klarowane, cebulkę i wszystko razem podsmażyć. Na koniec przyprawić solą i sporą ilością pieprzu.
- Foremki na babeczki wysmarować masłem klarowanym. Dno i brzegi foremek wylepić schłodzonym ciastem, a następnie ponakłuwać je widelcem. Pozostałą część ciasta, rozwałkować i powycinać “ciasteczka” w ulubionych kształtach.
- Foremki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec przez ok. 8 min.
- Po tym czasie foremki z ciastem wyjąc z piekarnika, nafaszerować pieczarkami i przykryć “ciasteczkiem”.
- Babeczki ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze ok. 15 min.