Ciasto z malinami i budyniem (bez glutenu, bez jajek)
- Liczba porcji12 os.
- Czas przygotowania50
- Liczba kalorii285 kcal
- Białko3,6
- Węglowodany37
- Tłuszcze14
Kruchutkie, lekko kwaśne ciasto. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnego kawałka..
Składniki
na ciasto
- 1 szklanka mąka ryżowa
- 0,5 szklanki mąka z tapioki/ziemniaczana
- 1,5 szklanki płatki owsiane, bezglutenowe
- 150g masło klarowane, w temp. pokojowej
- 50g erytrytol
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia
na nadzienie
- 400ml mleko ryżowo-kokosowe
- 20g erytrytol
- 1 op. budyń waniliowy, bezglutenowy Amylon
- 400g świeże maliny
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto włożyć do miski i rozgnieść między palcami, tak aby powstała kruszonka.
- Formę o wymiarach 26×21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać połowę kruszonki i delikatnie uklepać. Spód podpiec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 12 min.
- Przygotować budyń: 200ml mleka z erytrytolem podgrzać, a pozostałe 200ml wymieszać w garnuszku z budyniem waniliowym. Gdy mleko się zagotowuje, wlać zawartość garnuszka, zmniejszyć ogień i mieszać energicznie do powstania gęstego budyniu.
- Na podpieczony spód wyłożyć budyń, maliny i posypać pozostałą kruszonką.
- Całość piec w temp. 180 stopni przez 15-20 min.
- Posypać pudrem z erytrytolu lub polać miodem.