Tarta kokosowa z truskawkami
- Liczba porcji12 os.
- Czas przygotowania70 min
- Liczba kalorii329 kcal
- Białko5
- Węglowodany31
- Tłuszcze20
Kruchy bezglutenowy spód, krem kokosowy z daktylami i świeże truskawki - ciasto idealne na upalne dni. Ciężko się oprzeć, żeby nie wyjeść go prosto z foremki.
Składniki
na ciasto
- 200g mąka ryżowa
- 90g mąka jaglana
- 40g mąka ziemniaczana
- 70g erytrol
- 1 szt. całe jajo
- 1 szt. żółtko jaja
- 120g olej kokosowy
na krem
- 400g śmietanka kokosowa (mocno schłodzona)
- 90g daktyle suszone
- 2 łyżki sok z cytryny
- 300g truskawki
Przygotowanie:
- Składniki na spód umieścić w misce i zagnieść ciasto (ciasto będzie bardzo kruche, może nawet przypominać kruszonkę, ale nie przejmować się tym).
- Formę na tartę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem od pieczenia, a następnie dno i boki formy wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce przez 30 min.
- Formę z ciastem wyjąć z lodówki i podpiec w piekarniku w temp. 190 °C przez około 15 min.
- Daktyle zalać wrzątkiem, pozostawić na 10 min, odcedzić i odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie zblendować na gładko.
- Śmietankę kokosową zmiksować z kremem daktylowym i sokiem z cytryny.
- Masę kokosowo-daktylową wyłożyć na podpieczony spód i na wierzch poukładać truskawki.