d Shakshuka - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Shakshuka

  • Liczba porcji4 os.
  • Liczba kalorii292 kcal
  • Białko18
  • Węglowodany13
  • Tłuszcze18

Shakshuka, czyli jajka w pomidorach. Znana w kuchni tunezyjskiej, szybka potrawa, którą przygotujesz w jednym naczyniu.

Składniki

  • 8 szt. jajka
  • 1 szt. papryka czerwona
  • 1 szt. cebula czerwona
  • 6 ząbków czosnek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek Extra Virign
  • 150g zielone szparagi
  • 500g pomidory malinówki
  • 50g oliwki
  • kilka listków świeża kolendra
  • kilka listków świeża bazylia
  • szczypta sól
  • szczypta pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekać, paprykę i pomidory pokroić w kostkę.
  2. Szparagi ugotować.
  3. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni i podsmażyć cebulę. Do cebuli dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę i pomidory. Wszystko razem dusić do momentu aż sok z pomidorów wyparuje. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Do naczynia żaroodpornego wlać przygotowany sos warzywny i wbić całej jajka na jego powierzchnię. Poukładać ugotowane szparagi i oliwki.
  5. Dodać listki bazylii i kolendry.
  6. Piec w temperaturze 180°C przez 5-7 min, do momentu aż białko jaja się zetnie.

Składniki

  • 8 szt. jajka
  • 1 szt. papryka czerwona
  • 1 szt. cebula czerwona
  • 6 ząbków czosnek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek Extra Virign
  • 150g zielone szparagi
  • 500g pomidory malinówki
  • 50g oliwki
  • kilka listków świeża kolendra
  • kilka listków świeża bazylia
  • szczypta sól
  • szczypta pieprz

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry

Nowość w Diagnostyce Be Compleat

Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.