Truskawkowy sernik jaglany
- Liczba porcji10 os.
- Czas przygotowania80 min
- Liczba kalorii305 kcal
- Białko6
- Węglowodany20
- Tłuszcze22
Lekki, puszysty "sernik". Idealny na upalne dni. Mocno schłodzony smakuje najlepiej.
Składniki
- 200g kasza jaglana
- 700ml mleko kokosowe
- 100g erytrol
- 50g olej kokosowy
- 3szt. jajka
- 30g mąka kokosowa
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia bezglutenowy
- szczypta sól himalajska
- 500g truskawki świeże
Przygotowanie:
- Kaszę opłukać na sitku raz ciepłą, raz zimną wodą.
- Mleko kokosowe przelać do garnka, posłodzić i zagotować.
- Do gotującego się mleka wsypać opłukaną kaszę. Gotować do momentu aż kasza wsiąknie całe mleko (ok. 10-15 min). Wystudzić.
- Do wystudzonej kaszy dodać 250g truskawek, olej kokosowy, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, sól i zółtka (białka odłożyć na pianę), a następnie zblendować na głodki krem.
- Białka ubić na szczywną pianę i delikatnie wmieszać do kremu z kaszy.
- Tortownicę o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Połowę kremu przełożyć na spód tortownicy, na nim poukładać resztę (250g) przekrojonych truskawek i przykryć je pozostałym kremem.
- Piec w temp. 180°C przez 50-60 min.
- Wystudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Komentarze (3)Dodaj komentarz
Alicja
305 kcal ma porcja jak myślę ale ile taka porcja waży?
Sernik
Sernik bardzo smaczny, choc lekko “piekacy”. Mysle, ze moze to erytrytol daje takie wrazenie?
Daria Kondrat
Tak, prawdopodobnie erytrol. Kwestia przyzwyczajenia 🙂