Makowiec z bakaliami
- Liczba porcji20 os.
- Czas przygotowania2 godz.
- Liczba kalorii262 kcal
- Białko6,1
- Węglowodany27,8
- Tłuszcze14,4
Raz w roku można pozwolić sobie na omega-6-przeładowane-szaleństwo. Przygotowania do świąt czas start. Tik-tak.
Składniki
Na makowiec
- 300g Niebieski mak
- 300g Kasza jaglana
- 100g Kandyzowana skórka pomarańczowa*
- 100g Rodzynki
- 100g Orzechy włoskie
- 200g Daktyle
- 50g Olej kokosowy
- 80g Erytrytol
- łyżeczka Wanilia bourbon
- łyżeczka Sól himalajska
Na polewę
- tabliczka Biała czekolada z ksylitolem
- 10g Olej kokosowy
- 30g Wiórki kokosowe
- 100g Kandyzowana skórka pomarańczowa*
Przygotowanie:
- Daktyle zalać wrzątkiem, pozostawić w wodzie aż zmiękną.
- Kaszę chwilę podprażyć. Zalać dwukrotną objętością wrzątku (z dodatkiem wody po daktylach). Ugotować (około 20-25 min) i pozostawić kaszę aż wchłonie pozostałość wody.
- Daktyle zblendować.
- Orzechy posiekać, skórkę pokroić (połowę odłożyć do dekoracji). Bakalie wymieszać z rodzynkami.
- Kaszę jaglaną zblendować w Thermomixie (blenderze) z dodatkiem wanilii, zblendowanych daktyli, soli, oleju kokosowego oraz erytrytolu.
- Mak ugotować przez 40 minut, odcedzić, zmielić w Thermomixie (blenderze).
- Dodać kaszę i całość wymieszać.
- Okrąglą formę (użyłam szklaną, o średnicy 25 cm) wyłożyć papierem.
- Masę makową równomiernie wyłożyć do formy.
- Przygotować polewę – czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem kokosowym.
- Na wierzch wyłożyć wiórki kokosowe. Przyozdobić skórką pomarańczową.
- Makowiec pozostawić na noc w lodówce.
*polecam użyć własnoręcznie przygotowaną skórkę.