Lody jeżynowe
- Liczba porcji10 gałek os.
- Czas przygotowania5 godzin
- Liczba kalorii92 kcal
- Białko1,1
- Węglowodany6,5
- Tłuszcze6,8
Sezon na lody w pełni. Nie ma nic lepszego niż zjedzenie ich bez wyrzutów sumienia. Wystarczy dobrze zbilansować posiłki w ciągu dnia i takie lody spokojnie mogą stanowić pyszną przekąskę. Użyłam dziś jeżyn, które osobiście uwielbiam ale można zastąpić je dowolnymi owocami jagodowymi.
Składniki
- 300g Śmietanka kokosowa
- 300g Jeżyny
- 30g Krem z kasztanów jadalnych
- 10g Surowe kakao (wiórki) do ozdoby
- kilka listków Mięta
Przygotowanie:
- Śmietankę kokosową schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
- Wraz z jeżynami przełożyć ją do Thermomixa (blendera).
- Dodać krem z kasztanów jadalnych, mięte i zblendować całość na gładką masę.
- Bez maszynki do lodów: masę wyłożyć do szklanego naczynia. Naczynie bez przykrycia przełożyć do zamrażarki na kilka godzin. Masę przemieszać co pół godziny w celu uzyskania jednolitej konsystencji lodów.
- Z maszynką do lodów: przełożyć do maszynki i pozostawić na kilka godzin w lodówce.