Zaparcia to jedna z najczęstszych dolegliwości z jaką musi zmagać się przyszła mama. Choć nie stanowią większego niebezpieczeństwa, to same w sobie są nieprzyjemne i zaburzają poczucie komfortu kobiety.
Na szczęście istnieje kilka bezpiecznych sposobów aby sobie z nimi w prosty sposób poradzić.
Dieta powinna być bogata w błonnik pokarmowy, czyli bogatoresztkowa. Błonnik reguluję perystaltykę jelit, przechodząc przez jelita, wchłania wodę, dzięki czemu rozluźnia stolec i ułatwia wypróżnianie. Zaleca się by wraz z dietą dostarczać 25-40 g błonnika dziennie. Najlepszym jego źródłem są produkty pełnoziarniste takie jak: kasze gruboziarniste, makaron razowy, pieczywo pełnoziarniste oraz nasiona roślin strączkowych. Dużo błonnika zawierają również warzywa i owoce (surowe i suszone).
Zaparcia często są spowodowane niedostateczną podażą płynów. Należy zatem dbać o ilość wypijanej wody, której ilość powinna wynosić około 1,5-2 litrów dziennie. Najlepiej ,aby taką wodę popijać małymi łykami, przez cały dzień między posiłkami. Wodę można lekko podgrzać – ciepła jest korzystniejsza dla perystaltyki jelit. Bardzo dobrze sprawdza się też codzienne wypijanie na czczo (20–30 minut przed śniadaniem) szklanki ciepłej wody z dodatkiem łyżeczki miodu i soku z cytryny.
Ruch wspomaga perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom. Świetnie sprawdzi się już taki zwykły codzienny energiczny, półgodzinny spacer lub poranna gimnastyka w postaci jogi czy strechingu. Pomocne są też ćwiczenia mięśni dna miednicy mniejszej (mięśni Kegla), które wzmacniają mięśnie kontrolujące opróżnianie jelit.
Posiłki należy jeść powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs i nie połykając przy tym powietrza.
Pomocne w przypadku zaparć mogą okazać się produkty zawierające w swoim składzie bakterie kwasu mlekowego: kefir, maślanka czy jogurt naturalny. Tutaj równie świetnie sprawdzą się kiszonki: kapusta kiszona, ogórki czy buraczki. Zawarte w nich bakterie probiotyczne korzystnie wpływają na perystaltykę jelit zapobiegając zaparciom.
Domowym sprawdzonym sposobem jest picie kleiki z siemienia lnianego: 2 łyżki nasion lnu należy zalać szklanką wrzątku, przykryć i poczekać, aż przestygnie, a następnie wypić powstały kisiel (najlepiej na noc), wówczas ułatwi to poranne wypróżnienie.
Wieczorem wystarczy około 4-5 suszonych śliwek zalać szklanką gorącej wody, przykryć i pozostawić na noc. Rano należy wypić wodę i zjeść namoczone śliwki, a dopiero po 20 –30 minutach spożyć śniadanie. Taka kuracja powinna być powtarzana regularnie, codziennie przez około 3 tygodnie, to pozwoli na uregulowanie rytmu wypróżnień.
Owoc ten ze względu na dużą zawartość błonnika świetnie wpływa na perystaltykę jelit, ułatwiając wypróżnianie.
Bezpieczne w ciąży są napary z takich ziół jak: rumianek czy mniszek lekarski. Zioła te poprawiają trawienie, łagodzą wzdęcia i gazy oraz korzystnie oddziałują na perystaltykę jelit. Można wypróbować także mieszankę suszonych kwiatów śliwy z pączkami brzozy i suszoną pietruszką – szklanka rano i szklanka wieczorem poprawią pracę układu trawiennego.
Istotne znacznie ma również przyjmowanie prawidłowej pozycji podczas wypróżniania:
Jeśli jednak problem zaparć już Cię dotyczy i nie chcesz dodatkowo go nasilać, to przyjrzyj się swojej diecie i zrezygnuj z:
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.
Komentarze (2)Dodaj komentarz
terla
Codziennie jem nasiona Chia, probiotyki, piję wodę niegazoną, a i tak się pojawiają. Jak muszę, to używam czopków na zaparcia Evaqu
Aleksandra Olejarz
Super, że stosuje Pani niektóre z wymienionych tu zaleceń, aczkolwiek pod uwagę należałoby wziąć całokształt Pani diety, stylu życia oraz stan zdrowia i znaleźć przyczynę pojawiających się zaparć.