Zapiekane awokado
- Liczba porcji1 os.
- Czas przygotowania20 min
- Liczba kalorii350 kcal
- Białko17
- Węglowodany13
- Tłuszcze27
Świetna opcja na śniadanie białkowo-tłuszczowe. Zamiast jajka przepiórczego, można dodać żółtko i trochę białka kurzego (całe jajko kurze nie zmieści się do wgłębienia po pestce).
Składniki
- 1 szt. awokado
- 2 szt. jajko przepiórcze
- 2 plasterki łosoś wędzony
- 2 łyżki sok z cytryny
- 1 ząbek czosnek
- szczypta sól
- szczypta pieprz
- 1/2 łyżeczki czarnuszka
Przygotowanie:
- Awokado umyć, przekroić na pół, wydrążyć pestkę, skropić sokiem z cytryny, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Na połówki awokado wyłożyć po plasterku łososia, wbić jajka, przyprawić, posypać czarnuszką.
- Zapiekać w piekarniku w 200 stopniach przez około 15 min.