Wege burger
- Liczba porcji1 os.
- Czas przygotowania35
- Liczba kalorii649 kcal
- Białko28,3
- Węglowodany97,5
- Tłuszcze16,7
Bo czasem każdy ma ochotę na dobrego burgera...a co powiecie na burgera w nieco innej- roślinnej wersji? My jesteśmy na TAK! :D
Składniki
- 1 sztuka bułka z ziarnami
- 80g ciecierzyca konserwowa
- 80g batat
- 20g płatki jaglane
- 5g oliwa z oliwek
- 15g suszone pomidory
- 30g cebula
- wg uznania sól
- wg uznania pieprz
- wg uznania papryka słodka
- wg uznania papryka ostra
- 80g jogurt wysokobiałkowy typu Skyr
- 1 ząbek czosnek
- 50g awokado
- 50g pomidor
- wg uznania jarmuż
- wg uznania kiełki jarmużu
Przygotowanie:
- Ciecierzycę odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do miseczki. Następnie do tej samej miseczki zetrzyj batata na drobnych oczkach, dodaj płatki jaglane, pomidory suszone oraz przyprawy. Cebulkę posiekaj, podsmaż na oliwie i dodaj do reszty składników. Wszystko zblenduj.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Z powstałej masy uformuj burgera, połóż na papierze do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 min, do lekkiego zarumienienia.
- Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sola i pieprzem.
- Połową sosu jogurtowego posmaruj spód bułki. Następnie połóż kilka listków jarmużu, burgera, pozostałą część jogurtu, plastry pomidora oraz awokado. Udekoruj kiełkami i przykryj drugą połową bułki.