d Bajgle orkiszowe - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Bajgle orkiszowe

  • Liczba porcji8 os.
  • Czas przygotowania120min
  • Liczba kalorii203 kcal
  • Białko9,2
  • Węglowodany40,1
  • Tłuszcze0,6

Bez względu na panujący czas, zawsze warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów na domowe pieczywo. Na pewno wielu z Nas, doskonale pamięta ten unoszący się o poranku niesamowity zapach świeżego pieczywa wypiekanego przez Nasze babcie i mamy. A może teraz jest idealna okazja, by stworzyć w swoim domu namiastkę dzieciństwa?

Składniki

  • 450g mąki orkiszowej
  • 25g świeżych drożdży albo 7 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 270 – 300ml ciepłej wody (ilość zależy od wilgotności mąki)
  • 1 białko
  • sezam / mak/ czarnuszka
  • 1 łyżka cukru /miodu

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i wymieszać. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru oraz mąki mąki i kilka łyżek ciepłej wody, dobrze wymieszać i zostawić na około 15 minut, aby zaczyn drożdżowy wyrósł.
    Wyrośnięty zaczyn dodać dodać do mąki wymieszanej z solą i wlać 270 ml wody i zacząć wyrabiać ciasto, jeśli wydaje się za suche, to dodać jeszcze trochę wody i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, które nie będzie się kleić. Im dłużej będzie wyrabiane tym będzie bardziej elastyczne, a w efekcie wypieczone bajgle bardziej puszyste.
  2. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość.
  3. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 8 równych części – u mnie każda część to około 90 g.Uformować okrągłe bułeczki, następnie zrobić palcem dziurki w środku i delikatnie środek rozszerzyć. Zostawić ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut.
  4. W rondlu zagotować wodę (około 1,5l), dodać 1 łyżkę słodziła. Wkładać bajgle i obwarzać je po 30 sekund z każdej strony, przełożyć nw kratkę ze ściereczką i zostawić na kilka chwil do osuszenia. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym białkiem i posypać ziarnami.
  5. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (góra – dół) i piec około 20 -25 minut aż skórka ładnie się zrumieni. Czas pieczenia tak naprawdę zależy od naszego piekarnika.

Składniki

  • 450g mąki orkiszowej
  • 25g świeżych drożdży albo 7 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 270 – 300ml ciepłej wody (ilość zależy od wilgotności mąki)
  • 1 białko
  • sezam / mak/ czarnuszka
  • 1 łyżka cukru /miodu

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry

Nowość w Diagnostyce Be Compleat

Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.