d Tort biszkoptowy z musem - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Tort biszkoptowy z musem

  • Liczba porcji10 os.
  • Czas przygotowania120
  • Liczba kalorii192 kcal
  • Białko5
  • Węglowodany21
  • Tłuszcze9

Ten tort nie należy do ciężkich - jest lekki, mięciutki i wilgotny. Przepyszny...

Składniki

na biszkopt

  • 4 szt. jajka
  • 2 łyżki mąka kasztanowa
  • 2 łyżki mąka ryżowa
  • 4 łyżki tapioka
  • 5 łyżek erytrol
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy

na krem bananowo-orzechowy

  • 2 szt. banan
  • 2 łyżki śmietanka kokosowa
  • 2 łyżki masło z orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka agar

na krem czekoladowy

  • 350g śmietanka kokosowa
  • 50g surowa czekolada gorzka Cocoa
  • 1 łyżeczka cukier puder z erytrolu

na mus

  • 800g świeże truskawki
  • 1/2 szt. limonka (sok)
  • 1,5 łyżki erytrol
  • 1,5 łyżki agar

na nasączenie biszkoptu

  • 1/2 filiżanki zaparzona herbata zielona
  • 1/2 szt. limonka (sok)

Przygotowanie:

Biszkopt

  1. Białka oddzielić od zółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać erytrol.
  2. Do piany dodawać stopniowo żółtka nadal miksując.
  3. Do otrzymanej masy dodać przesiane mąki i proszek do pieczenie i delikatnie wymieszać.
  4. Masę biszkoptową przelać do tortownicy o średnicy 21cm (dno wyłożyć papierem do pieczenia) i piec w temp. 170 stopni przez około 35-40min.
  5. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na połowę.

Masa bananowo – orzechowa

  1. Banany umyć, obrać ze skórki, skropić sokiem z limonki.
  2. Do bananów dodać śmietankę kokosową, masło z orzechów i zblendować.
  3. Agar wsypać do miseczki i zalać wrzącą wodą do przykrycia. Dodać do przygotowanej masy i zblendować.

Masa czekoladowa

  1. Czekoladę Cocoa rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić.
  2. Śmietankę kokosową ubić na sztywno z erytrolem i wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.

Mus

  1. Truskawki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i przełożyć do garnka.
  2. Dodać do nich erytrol, sok z limonki i gotować przez około 20min.
  3. Agar zalać wodą do przykrycia, dodać do ugotowanych gorących truskawek i wymieszać do rozpuszczenia.
  4. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.

Przygotowanie tortu – tort składać w zamkniętej obręczą tortownicy

  1. Jeden blat biszkoptu nasączyć (mieszanką naparu z zielonej herbaty i soku z limonki) i wylać na niego masę bananowo – orzechową.
  2. Na masę nałożyć drugi blat, także go nasączyć i wyłożyć na niego masę czekoladową.
  3. Odłożyć przełożone masami biszkopty do lodówki na około 30 min.
  4. Wystudzony i tężejący lekko mus wylać na masę czekoladową.
  5. Schłodzić całość przez kilka godzin w lodówce.

 

Składniki

na biszkopt

  • 4 szt. jajka
  • 2 łyżki mąka kasztanowa
  • 2 łyżki mąka ryżowa
  • 4 łyżki tapioka
  • 5 łyżek erytrol
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy

na krem bananowo-orzechowy

  • 2 szt. banan
  • 2 łyżki śmietanka kokosowa
  • 2 łyżki masło z orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka agar

na krem czekoladowy

  • 350g śmietanka kokosowa
  • 50g surowa czekolada gorzka Cocoa
  • 1 łyżeczka cukier puder z erytrolu

na mus

  • 800g świeże truskawki
  • 1/2 szt. limonka (sok)
  • 1,5 łyżki erytrol
  • 1,5 łyżki agar

na nasączenie biszkoptu

  • 1/2 filiżanki zaparzona herbata zielona
  • 1/2 szt. limonka (sok)

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry

Nowość w Diagnostyce Be Compleat

Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.