Szybki przepis na makaron z tuńczykiem
- Liczba porcjijedna porcja os.
- Czas przygotowania 10 minut
- Liczba kalorii493 kcal
- Białko33
- Węglowodany58
- Tłuszcze15
Jeżeli jesteś fanem makaronu w każdej postaci to ten wpis jest dla Ciebie! Makaron spaghetti to podstawa tradycyjnej kuchni włoskiej, dodawać można do niego różnego rodzaju sosy i posypywać go serem.
Przychodzimy dziś zatem do Was z przepisem na ekspresowy obiad dla zabieganych, który dostarczy energii na resztę dnia, czyli makaron z tuńczykiem i pomidorami!
Składniki
- Makaron z tuńczykiem
- 70g makaronu pełnoziarnistego
- 60g tuńczyka w wodzie
- 100g pomidorów z puszki/ kartonu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka tartego parmezan
- do dekoracji szczypiorek/natka pietruszki
- szczypta pieprzu i soli
Przygotowanie:
Czy da się zrobić pełnowartościowy, zdrowy obiad w 10 minut? Oczywiście, że tak!
Jak zrobić spaghetti z tuńczykiem?
Przygotowanie:
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając.
- Dodać tuńczyka, wymieszać i smażyć 2-3 minuty.
- Dodać pomidory z puszki/kartonu (możesz też użyć świeżych pomidorów) wymieszać, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Dodać ugotowany makaron, wymieszać i podgrzać. Wyłożyć na talerze, posypać pestkami dyni, tartym parmezanem oraz siekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Zobacz też inne pomysły na szybki obiad:
Sałatka wege z grillowaną cukinią i fetą
Sałatka z kozim serem, burakiem i gruszką