Shakshuka
- Liczba porcji4 os.
- Liczba kalorii292 kcal
- Białko18
- Węglowodany13
- Tłuszcze18
Shakshuka, czyli jajka w pomidorach. Znana w kuchni tunezyjskiej, szybka potrawa, którą przygotujesz w jednym naczyniu.
Składniki
- 8 szt. jajka
- 1 szt. papryka czerwona
- 1 szt. cebula czerwona
- 6 ząbków czosnek
- 1 łyżka oliwy z oliwek Extra Virign
- 150g zielone szparagi
- 500g pomidory malinówki
- 50g oliwki
- kilka listków świeża kolendra
- kilka listków świeża bazylia
- szczypta sól
- szczypta pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę posiekać, paprykę i pomidory pokroić w kostkę.
- Szparagi ugotować.
- Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni i podsmażyć cebulę. Do cebuli dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę i pomidory. Wszystko razem dusić do momentu aż sok z pomidorów wyparuje. Doprawić solą i pieprzem.
- Do naczynia żaroodpornego wlać przygotowany sos warzywny i wbić całej jajka na jego powierzchnię. Poukładać ugotowane szparagi i oliwki.
- Dodać listki bazylii i kolendry.
- Piec w temperaturze 180°C przez 5-7 min, do momentu aż białko jaja się zetnie.