Placuszki z jabłkami
- Liczba porcji1 os.
- Czas przygotowania15
- Liczba kalorii425 kcal
- Białko20,9
- Węglowodany42,8
- Tłuszcze18,2
Pyszne i słodkie racuchy- to rarytas, który chyba każdy z Nas pamięta z dzieciństwa.
A skoro jesienią mamy dostęp do najlepszych jabłek, to aż szkoda ich nie wykorzystać!
Dziś proponujemy Wam nieco zdrowszą, ale równie pyszną wersję placuszków z jabłkami! :)
Składniki
- 2 jajka
- 100g jabłko
- 50g płatki owsiane błyskawiczne
- 10g erytrytol
- 50ml woda gazowana
- szczypta proszek do pieczenia
- szczypta cynamon
- 5g masło klarowane
- Dodatki:
- wg uznania masło orzechowe
- wg uznania skyr lub jogurt naturalny
- wg uznania dowolne owoce
Przygotowanie:
- Jabłko obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
- Dodajemy pozostałe składniki i ok. 50ml wody gazowanej do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Dokładnie wszystko mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy masło. Za pomocą łyżki formujemy małe placuszki i smażymy na małym ogniu pod przykryciem z obu stron, aż nabiorą lekko złotego koloru.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami. U Nas ze skyrem, borówkami i masłem orzechowym.
Komentarze (1)Dodaj komentarz
Agnieszka
Robiłam dzisiaj, bardzo smaczne 🙂 super oby więcej takich przepisów