Niby sernik
- Liczba porcji20 os.
- Czas przygotowania1,5 godz.
- Liczba kalorii113 kcal
- Białko4,7
- Węglowodany3,1
- Tłuszcze8
Mój niby sernik to taki naprawdę NIBY sernik, ale wygląda jak sernik i jest bardzo smaczny, naprawdę.
Składniki
Niby ser
- 8 sztuk Jajo
- 3/4 szklanki Sok wyciśnięty z pomarańczy
- 50g Kandyzowana skórka pomarańczowa
- 60g Mąka kokosowa
- 80g Erytrytol
- pół łyżeczki Sól himalajska
- łyżeczka Wanilia bourbon
Kruchy spód
- 150g Mąka kokosowa
- 100g Olej kokosowy
- 50g Woda
- 40g Erytrytol
- pół łyżeczki Sól himalajska
Przygotowanie:
- Przygotować kruchy spód: składniki dokładnie zagnieść.
- Formę 25×25 natłuścić olejem kokosowym.
- Ciasto wyłożyć na spodzie formy, nakłuć widelcem i podpiec przez 10 minut w piekarniku (180 stopni). Odstawić do schłodzenia.
- Na spodzie ułożyć pokrojoną skórkę pomarańczową.
- W tym czasie przygotować masę: zmiksować wszystkie składniki razem (tak, będzie to płynna masa, z której nie ma prawa nic się upiec.)
- Masę wylać na schłodzony spód.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut – do zrumienienia.
Komentarze (5)Dodaj komentarz
Ania
Czym mogę zastąpić mąkę kokosową?
Agnieszka Kułaga
W tym serniku niestety nie ma alternatywy. Ciężko o drugą, podobnie zachowującą się mąkę.
Ania
Dziękuje
Ola
Zrobiłam z sokiem z cytryny zamiast pomarańczy i brzoskwiniami z puszki -wyszedł pyszny 😉 i faktycznie smakuje jak sernik!
Agnieszka Kułaga
Tak jest, choć nie wygląda jakby miał się udać podczas przygotowywania 😉