d Naleśniki bez jajek - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Naleśniki bez jajek

  • Liczba porcji7 os.
  • Czas przygotowania60
  • Liczba kalorii325 kcal
  • Białko5,7
  • Węglowodany52
  • Tłuszcze10

Mimo że są bez jajek, to i tak pozostają puszyste. Nie rozpadają się podczas smażenia. Do ich przygotowania można użyć dowolnych mąk bezglutenowych.

Składniki

na 14 szt.

  • 0,5 szklanki mąka gryczana
  • 0,5 szklanki mąka kasztanowa
  • 1 szklanka mąka jaglana
  • 3/4 szklanki mąka z tapioki
  • 1 szklanka mleko kokosowe Real Thai
  • 2 szklanki ciepła woda
  • 1 łyżka siemię lniane, zmielone
  • 2 łyżki olej kokosowy, roztopiony
  • 1 łyżeczka erytrytol
  • szczypta sól himalajska

Przygotowanie:

  1. Zmielone siemię lniane zalać wrzątkiem do przykrycia i dostawić na 10 min.
  2. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce razem z zalanym wodą siemieniem i zmiksować. Ciasto odstawić na 30 min (jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dodać wody).
  3. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni. Pierwszego naleśnika usmażyć na odrobinie oleju kokosowego, pozostałe na suchej patelni bez tłuszczu.
  4. Podawać z ulubionymi owocami, domową konfiturą lub masłem orzechowym.

Składniki

na 14 szt.

  • 0,5 szklanki mąka gryczana
  • 0,5 szklanki mąka kasztanowa
  • 1 szklanka mąka jaglana
  • 3/4 szklanki mąka z tapioki
  • 1 szklanka mleko kokosowe Real Thai
  • 2 szklanki ciepła woda
  • 1 łyżka siemię lniane, zmielone
  • 2 łyżki olej kokosowy, roztopiony
  • 1 łyżeczka erytrytol
  • szczypta sól himalajska

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry

Nowość w Diagnostyce Be Compleat

Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.