Murzynek
- Liczba porcji15 os.
- Czas przygotowania120 min
- Liczba kalorii126 kcal
- Białko3,9
- Węglowodany17,6
- Tłuszcze4,5
Klasyczny murzynek to jedno z moich ulubionych ciast. Zapraszam do spróbowania jego równie wilgotnej, czekoladowej ale jednocześnie zdrowszej wersji!
Składniki
Murzynek
- 600g Batat
- 100g Burak
- 130g Mąka kasztanowa
- 100g Kakao
- 2 sztuki Jajo
- 50g Erytrol
- 20g Olej kokosowy
- 100g Mleko kokosowe
- 130g Jabłko
- 5g Kamień winny
- 2 łyżeczki Przyprawa do piernika (BEZ dodatków Kotanyi)
- pół łyżeczki Sól himalajska
Przygotowanie:
- Bataty obrać, pokroić w ćwiartki, upiec.
- Buraka obrać, ugotować.
- Jabłko obrać, pokroić w kostkę.
- W miseczce połączyć suche składniki.
- W Thermomixie (lub innym blenderze) zmiksować bataty z burakami, olejem, mlekiem kokosowym oraz jajkiem.
- Wilgotne składniki połączyć z suchymi.
- Szklaną keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Połowę ciasta wyłożyć do keksówki, następnie ułożyć warstwę jabłek oraz pozostałe ciasto.
- Murzynka upiec w piekarniku – termoobieg, 170 stopni przez 45 minut.
- Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
- Znakomicie komponuje się ze zdrowym słonym karmelem, na który przepis już wkrótce!
*we wszystkie produkty zaopatrzyły mnie delikatesy ekologiczne Konfiturka w Tarnowie.