Maślane ciastka z masłem orzechowym i czekoladą
- Liczba porcji20 os.
- Czas przygotowania30 min
- Liczba kalorii150 kcal
- Białko1,75 g
- Węglowodany12,25 g
- Tłuszcze10,2 g
Dzisiaj coś specjalnie dla miłośników słodkości – maślane ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą!
Składniki
- 100 g masło
- 100 g masło orzechowe
- 300 g mąka orkiszowa jasna lub mąka owsiana
- 1 łyżeczka soda
- 2 sztuki jajka
- 100 g czekolada gorzka 75% kakao
- 3 łyżeczki erytrytol
Przygotowanie:
- Sypkie składniki (mąka, soda i erytrytol) dodaj do miski.
- Masło w temperaturze pokojowej dodaj wraz z masłem orzechowym do miski i wymieszaj. Następnie dodaj jajko i posiekaną czekoladę.
- Z podanych składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj je i foremką/szklanką wykrój około 20 ciastek.
- Ułóż na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 18/20 minut.