Klasyczny tort czekoladowy
- Liczba porcji30 os.
- Czas przygotowania3 godz.
- Liczba kalorii389 kcal
- Białko6
- Węglowodany6,3
- Tłuszcze37,3
Nie jadłam w życiu lepszego tortu - jest tak treściwy, że zjedzenie więcej niż jednego kawałka graniczy z cudem. Jest bezglutenowy ale profanacją w tym miejscu byłoby zastąpienie wiejskiego masła olejem kokosowym (choć przypuszczam, że tort i tak wyszedłby pyszny.)
Składniki
Na spody (3 krążki)
- 300g Masło wiejskie
- 300g Gorzka czekolada
- 12 sztuk Żółtko jaja
- 3 łyżki Drobno zmielona gryczana bułka tarta
- 350g Erytrytol
- 9 sztuk Białko jaja
Na masę
- 3 sztuki Jajo
- 300g Erytrytol
- 750g Masło
- 100g Gorzka czekolada
- 100 ml Spirytus
- Opakowanie Nerkowce w gorzkiej czekoladzie (Cocoa)
Przygotowanie:
Ciasto:
- Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z odrobiną wody (2 łyżeczki zimnej wody), wymieszać na jednolitą masę i ostudzić.
- Masło utrzeć w makutrze na pianę dodając stopniowo po jednym żółtku i po łyżce rozpuszczonej czekolady.
- Z białek ubić pianę pod koniec dodając erytrytol.
- Pianę połączyć z masą oraz zmieloną bardzo drobno gryczaną bułką tartą.
- 3 tortownice wysmarować masłem, dna wyłożyć papierem, posmarować masłem oraz wysypać bułką tartą. Nie polecam próby pieczenia placka na jeden raz i krojenia go na 3 krążki gdyż ciasto jest bardzo delikatne.
- Masę rozlać równomiernie do trzech tortownic.
- Tortownice wstawiać do dobrze nagrzanego piekarnika – piec spody w 180 stopniach przez 25 minut.
Masa:
- Jajka z cukrem ubić w kąpieli wodnej (do zgęstnienia). Ostudzić.
- Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z odrobiną wody (2 łyżeczki zimnej wody) w naczyniu, wymieszać na jednolitą masę i ostudzić.
- Masło utrzeć dodając stopniowo ostudzoną masę jajeczną i roztopioną czekoladę.
- Pod koniec ucierania dodać spirytus.
- Masę podzielić na 3 części (2 do wyłożenia pomiędzy krążki i trzecia na wierzch tortu).
- Krążki przełożyć masą i na koniec trzecią częścią ozdobić zewnętrzną stronę tortu.
- Tort można udekorować z wierzchu orzechami nerkowca.
- Tort odstawić do lodówki na kilka godzin. Kroić nożem zamoczonym w ciepłej wodzie.
- Spożywać raz do roku 🙂
Komentarze (2)Dodaj komentarz
Wiola
Witam,
Nie mam makutra czy mogę masło zmiksować mikserem?
Agnieszka Kułaga
Myslę, że tak choć tradycja i zasady babci nakazują ucierać 🙂