Fit sushi
- Liczba porcji4 os.
- Czas przygotowania2 godz.
- Liczba kalorii608 kcal
- Białko24,4
- Węglowodany110,2
- Tłuszcze7,8
Jeśli tak jak my, jesteście fanatykami sushi, to mamy dla Was super wiadomość! Specjalnie dla Was przygotowaliśmy i sami przetestowaliśmy przepis na sushi, który nie tylko zadowoli Wasze podniebienie, ale również doskonale wkomponuje się w Waszą dietę dostarczając jednocześnie Ci pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i dobrej jakości węglowodanów! :D
Składniki
Składniki na 8 rolek ( 1 porcja- 2 rolki)
- 500g ryż do sushi
- 1 i 1/5 szklanki woda
- zalewa octowa:
- 100g erytrytolu
- 5g sól
- 100ml ocet ryżowy
- dodatki:
- 100g Skyr
- 100g łosoś surowy
- 100g krewetki gotowane
- 50g awokado
- 100g ogórek
- 3 liście sałata zielona
- 8 listków nori
- do smaku wasabi
- do smaku sos sojowy
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ryżu:
- Ryż 2-3 krotnie płuczemy w zimnej wodzie aż woda nie stanie się przezroczysta. Na szklankę ryżu wlewamy szklankę i 1/5 wody.
- Zalany wodą ryż odstawiamy na 10 minut, po czym nakrywamy go przykrywką i gotujemy przez 10 minut (po zagotowaniu zmniejszamy ogień). Przykryty ryż odstawiamy na 10-15 minut (nie ściągając pokrywki).
- Zalewę do sushi przygotowujemy w trakcie gotowania ryżu w proporcjach z przepisu. Składniki mieszamy, aż sól i erytrytol rozpuszczą się w occie. Dopuszczalne jest podgrzanie zalewy na małym ogniu (nie należy jednak doprowadzać do gotowania wody) i wystudzenie jej.
- Gotowy ryż przesypujemy do misy i dodajemy zalewę octową, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
- Zanim przystąpimy do przygotowywania sushi, ryż należy ostudzić.
Zwijanie sushi:
- Na macie bambusowej układamy płat nori – śliską stroną do maty.
- Zwilżonymi zimną wodą dłońmi na nori nakładamy porcję ryżu i rozprowadzamy cienką warstwę pozostawiając na końcu około 2-3 cm wolnego brzegu.
- Na ryżu rozprowadzamy cieniutki pasek wasabi.
- Następnie nakładamy warstwę jogurtu Skyr, pokrojonego w cienkie paseczki ogórka (bez nasion), pokrojonego w paseczki łososia lub całą krewetkę i awokado.
- Podajemy z wasabi i/lub sosem sojowym.