Crumble z wiśniami i lodami proteinowymi
- Liczba porcji6 os.
- Czas przygotowania40
- Liczba kalorii349 kcal
- Białko12
- Węglowodany43
- Tłuszcze14
Crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką. Szybki, smaczny deser. Polecamy na ciepło z domowymi lodami :)
Składniki
crumble
- 500g świeże wiśnie
- 2-3 łyżki erytrytol
- 1 łyżeczka skrobia ziemniaczana
- 1 szklanka mąka owsiana
- 1/2 szklanki mąka orkiszowa
- 50g masło klarowane
- odrobina zimna woda
- 1 szt. jajo kurze
- 1 szt. żółtko jaja kurzego
- 2 łyżki miód
lody
- 400g mrożone truskawki lub wiśnie
- 50ml mleko kokosowe Real Thai
- 20g odżywka białkowa, izolat
Przygotowanie:
CRUMBLE Z WIŚNIAMI
- Wiśnie umyć, wydrylować, przełożyć do miski, wymieszać z 1-2 łyżka erytrytolu i skrobią ziemniaczaną.
- W osobnej misce przygotować kruszonkę. Mąki wymieszać, dodać masło, jajko, miód i 1 łyżkę erytrytolu. Wymieszać, dodać odrobinę zimnej wody, jeśli ciasto jest zbyt sypkie. Rozetrzeć między palcami na kruszonkę.
- Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną masła klarowanego, na spód wyłożyć przygotowane wcześniej wiśnie i posypać kruszonką.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min w temp. 190 stopni, aż kruszonka się zarumieni.
LODY PROTEINOWE
- Zamrożone owoce wyciągnąć z zamrażarki, odczekać 15-20 min.
- Po tym czasie owoce przełożyć do pojemnika od blendera i razem z pozostałymi składnikami zmiksować na lody.