Ciasto marchewkowe z czeko-śliwką (bezglutenowe)
- Liczba porcji8 os.
- Czas przygotowania80
- Liczba kalorii241 kcal
- Białko5
- Węglowodany35
- Tłuszcze9
Ciasto marchewkowe przekładane domowym powidłem śliwkowym z dodatkiem kakao. Niby zwykłe ciasto, a świetnie smakuje i ładnie wygląda - dobrze będzie prezentowało się na gościnnym stole, a na co dzień, można zastąpić nim posiłek.
Składniki
na ciasto
- 250g mąka ryżowa
- 50g mąka z tapioki
- 300g marchewka
- 80g erytrytol
- 50g olej kokosowy
- 2 szt. jajka
- 2/3 szklanki ciepła woda
- 2 łyżki siemię lniane, zmielone
- 1 łyżeczka cynamon mielony
- 1/2 łyżeczki imbir mielony
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
na krem czeko-śliwka
- 150g śliwki suszone
- 100ml woda
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
- Siemię lniane zalać ciepłą wodą, odstawić na 15-30 min, aż napęcznieje i powstanie kleik.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki.
- W jednej misce wymieszać mąki, sodę, erytrytol i przyprawy, a w drugiej roztopiony olej kokosowy, jajka, napęczniałe siemię lniane (razem w wodą).
- Połączyć zawartość obu naczyń, delikatnie mieszając. Dodać startą marchewkę i wymieszać.
- Piec w temp. 180 stopni przez 40-50 min (do suchego patyczka), w tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).
- W między czasie przygotować smarowidło: śliwki przełożyć do małego garnka, zalać wodą i gotować około 20min. Od czasu do czasu sprawdzać, czy nie wyparowała cała woda – w razie potrzeby dolać. Gdy śliwki będą miękkie wyłączyć gaz i wystudzić. W blenderze zmiksować ugotowane śliwki i kakao.
- Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć wzdłuż na pół i posmarować czeko-śliwką. Ozdobić dowolnie.