Brownie z pomidorów z puszki
- Czas przygotowania1h
- Liczba kalorii268 kcal
- Białko4
- Węglowodany47
- Tłuszcze9
Jakiś czas temu obiecaliśmy Wam przepis na pyszne brownie, które pojawiło się u nas w biurze w roli tortu urodzinowego Kingi. Oto i one - może ktoś z Was zainspiruje się kulinarnie przed weekendem.
Składniki
Składniki na ciasto:
- 2 banany
- 1 puszka pomidorów
- 80ml oleju rzepakowego
- 300g mąki pszennej,
- 3 łyżki kakao,
- ½ szklanki ksylitolu,
- 1 ½ łyżki przyprawy piernikowej,
- 1 łyżeczka sody,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 słoiczek powideł
Składniki na polewę:
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Do przybrania możemy wykorzystać sezonowe owoce takie jak: borówki, maliny czy truskawki.
1. Zblendować banany, pomidory, olej oraz ksylitol.
2. Suche składniki wymieszać, dodać do zblendowanej masy i dokładnie wymieszać.
3. Ciasto wlać do tortownicy (bądź keksówki).
5. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 min.
6. Po wystudzeniu ciasto rozkroić, posmarować powidłem, nakryć wierzchnią połówką.
7. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem odrobiny mleka, polać nią ciasto.
8. Ciasto przybrać świeżymi owocami i opcjonalnie płatkami migdałów.
Proponujemy pokroić ciasto na 12 kawałków, wtedy jedna porcja będzie zawierać:
268 kcal B: 4g T: 9g W: 47g
Smacznego!
Zobacz także: