Barszcz pełen warzyw
- Liczba porcji8 os.
- Czas przygotowania80
- Liczba kalorii329 kcal
- Białko29
- Węglowodany31
- Tłuszcze11
Pyszny i syty barszczyk, na obiad lub na kolację. Fasola nie jest konieczna. Można zamiast niej dodać jajko na twardo.
Jeżeli nie użyjesz botwinki, dodaj o jednego więcej buraka.
Składniki
- 3l wywar drobiowy
- 3 duże szt. buraki
- 2 szt. botwinka (opcjonalnie)
- 1szt. marchew
- 1szt. pietruszka
- 3 szt. ziemniaki
- 200g fasola biała Jaś
- 4 łyżki mleko kokosowe Real Thai
- 2 łyżki natka pietruszki, posiekana
- 2 łyżki ocet jabłkowy
- wg uznania sól himalajska
- wg uznania pieprz czarny
Przygotowanie:
- Dzień przed przygotowaniem barszczu namoczyć w wodzie fasolę Jaś (przez całą noc).
- Wywar drobiowy (rosół) zagotować, dodać do niego pokrojone w kawałki buraki, fasolę i gotować około 45 min.
- Po tym czasie dodać do wywaru startą marchewkę, pietruszkę i pokrojoną botwinkę (opcjonalnie/może być mrożona), pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawy. Gotować wszystko ok. 15-20min.
- Na końcu dodać ocet jabłkowy, mleko kokosowe, natkę pietruszki i wymieszać.
- Doprawić według własnego uznania.