Siemię lniane to dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie. Co więcej, ziarenka siemienia lnianego charakteryzują się wyjątkowo korzystnym stosunkiem kwasów omega-3 do omega-6.
Dlatego też, warto regularnie po nie sięgać.
Można śmiało powiedzieć, że to takie polskie superfoods 🙂
Jednak aby nie zaprzepaścić cennych właściwości kwasów omega 3 należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach podczas przygotowywania i spożywania siemienia lnianego.
Jeśli chcemy skorzystać z kwasów omega 3, to musimy dostać się do wnętrza pestek, gdzie te kwasy są ukryte.
Spożywając całe ziarenka lnu, doprowadzamy do takiej sytuacji, w której zostaną one wydalone z organizmu dokładnie w takie samej postaci, jak je dostarczyliśmy. Nawet kiedy zalejemy je wodą i wytworzy się z niego kisiel, to w tym roztworze nie będzie kwasów omega 3, tylko błonnik rozpuszczalny- swoją drogą taki kisiel z kolei świetnie sprawdzi się w przypadku zaparć.
Chcąc dostarczyć sobie kwasów omega 3- siemię należy spożywać w postaci zmielonej.
Trzeba pamiętać również o tym, aby zmielonych ziarenek nie zalewać gorącą wodą – bowiem wtedy kwasy tłuszczowe omega 3 ulegną utlenieniu – dzieje się tak już w temperaturze powyżej 40 st. C. Najlepiej wykorzystywać do tego letnią lub chłodną wodą. Zmielone siemię lniane to także super dodatek do jogurtu czy posypka do sałatki.
Pamiętaj, żeby zawsze kupować siemię w postaci całych ziarenek .
Dlaczego?
Ze względu na to, że zawarte w nim kwasy tłuszczowe bardzo szybko się utlenią, jełczeją i tracą swoje wartości.
Nie pozostaje nam zatem nic innego, jak kupić całe ziarna – mamy wtedy pewność, że nie są odtłuszczone (a więc zawierają wszystkie cenne dla zdrowia składniki) i zmielić je – żeby mieć pewność, że wydobywamy z nich wszystko, co najlepsze. W celu ograniczenia utleniania tłuszczów należy zmielić ziarenka niedługo przed ich spożyciem.
W jaki sposób zmielić siemię lniane?
Młynek do kawy lub moździerz. Blender niestety się tu nie sprawdzi.
O ziarenkach siemienia lnianego wiemy już sporo, to teraz czas na kilka słów o tłoczonym z nich oleju lnianym.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie oleju lnianego?
Przy zakupie oleju lnianego warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii.
Tak jak już wspominaliśmy siemię lniane to bogato źródło kwasów omega 3. To wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo wrażliwe na działanie czynników zewnętrznych takich jak: wysoka temperatura, dostęp światła słonecznego i dostęp powietrza. Pod wpływem tych czynników kwasy omega 3 ulegają utlenieniu- co sprawia, że taki olej traci jakiekolwiek wartości odżywcze, a wręcz utlenione kwasy tłuszczowe wykazują szereg niekorzystnych działań. Tak więc zdrowy olej lniany może szybko stać się niezdrowym.
Tłoczenie na zimno
Dobry jakościowo olej lniany to taki, który jest tłoczony na zimno. Takie tłoczenie odbywa się w temperaturze do 40°C i pozwala na zachowanie naturalnych właściwości nasion lnu.
Zawsze kupuj olej z pewnego źródła!
Ciemna butelka, brak dostępu światka i przechowywanie w lodówce.
Aby nie doszło do utraty cennych właściwości, olej lniany powinien być sprzedawany w ciemnej butelce i przechowany w lodówce.
Oprócz tego, że powinien być przechowany w taki sposób, to również sam transport musi zapewnić warunki chłodnicze, tak by nie doszło do strat wartości odżywczych.
Chcąc mieć pewność, że takie warunki zostały zapewnione, najlepiej po zakup udać się do sprawdzonego miejsca lub apteki.
Jak przechowywać olej lniany?
Olej lniany należy przechowywać w lodówce w temperaturze od 4 st. C do 10 st. C. Warto pamiętać o tym, że olej lniany zachowuje swoje cenne właściwości jedynie przez maksymalnie miesiąc czasu od otwarcia. Niezależnie od tego jak go przechowujemy. Dlatego najlepiej wybierać ten w mniejszych buteleczkach, tak by zdążyć go wykorzystać, zanim straci swoje właściwości.
Jak spożywać olej lniany?
Olej lniany używamy tylko i WYŁĄCZNIE na zimno. Poddawanie go wysokiej temperaturze sprawia, że traci on swoje właściwości. Wobec tego należy pamiętać, że olej lniany nie nadaje się do smażenia ani pieczenia. Warto zwracać również uwagę na to, by olej lniany dodawać do potrawy tuż przed jedzeniem. Ponieważ dostęp powietrza sprawia, że zawarte w nim kwasy tłuszczowe ulegają utlenieniu.
Po każdorazowym użyciu należy dokładnie zakręcić butelkę i od razu odłożyć ją do lodówki.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.