Dieta ta prowadzona jest w trzech fazach:
Takie podejście minimalizuje niepotrzebne restrykcje dietetyczne i zapewnia osiągnięcie maksymalnej różnorodności diety przy zachowaniu odpowiedniej kontroli objawów [1, 2].
Uważa się, że głównym mechanizmem działania diety low-FODMAP jest zmniejszenie wchłaniania w jelicie cienkim osmotycznie czynnych krótkołańcuchowych węglowodanów, co powoduje zmniejszenie zawartości wody w jelicie i, co za tym idzie, ograniczenie fermentacji jelitowej i produkcji gazów. Ostatnie badania wykazały, że w porównaniu z dietą podstawową, dieta low-FODMAP obniża w surowicy poziom prozapalnych interleukin: IL-6 i IL-8, poziom bakterii kałowych (Actinobacteria, Bifidobacterium i Faecalibacterium prausnitzii), kałowych kwasów tłuszczowych o krótkim łańcuchu (SCFA) i kwasu masłowego [5].
Dieta low-FODMAP może jednak powodować istotne zmiany w mikrobiocie jelitowej. W kilku badaniach odnotowano zmianę profilu bakteryjnego w kale pacjentów. Stwierdzono istotne obniżenie liczby bifidobakterii po 4 tygodniach stosowania diety low-FODMAP u pacjentów z IBS. Obserwowano również ogólne zmniejszenie liczebności bakterii w świetle jelita [1, 3, 5, 6]. Z tego powodu należy zachować ostrożność przy długoterminowym ograniczaniu spożycia FODMAP. Zaleca się ograniczenie FODMAP do momentu odpowiedniej kontroli objawów u pacjentów z IBS. Ponadto osoby, u których nie występują objawy nie powinny przechodzić na dietę low-FODMAP.
Dodatkowo, długotrwała eliminacja produktów obfitujących w FODMAPs nie jest zalecana ze względu na brak wystarczających danych na temat długotrwałego stosowania diety low-FODMAP. Przypuszczalnie może to prowadzić do niedoborów składników odżywczych, a co za tym idzie konsekwencji zdrowotnych (zwłaszcza, gdy stosowana jest bez nadzoru dietetyka) [1-7].
Wykazano, że suplementacja probiotykami redukuje straty mikrobioty jelitowej, a ponadto zwiększa tolerancję organizmu na produkty bogate w FODMAPs [6, 7].
Typ FODMAP | Produkty high-FODMAP | Produkty low-FODMAP |
Oligosacharydy (fruktany / galaktooligosacharydy) | Warzywa: karczochy, szparagi, buraki, brukselka, brokuły, kapusta, fenkuł, czosnek, por, cebula, groszek, szalotka
Owoce: arbuz, jabłko, brzoskwinia, kaki
Pszenica i żyto w dużych ilościach (np. chleb, makaron, kuskus, ciastka, krakersy) Rośliny strączkowe: ciecierzyca, soczewica, fasola, soja | Pędy bambusa, papryka, marchew, seler naciowy, boćwina, szczypiorek, kukurydza, bakłażan, fasolka szparagowa, sałata, pasternak, dynia, cebula dymka (tylko łodyga), pomidory, zamienniki cebuli i czosnku, olej z dodatkiem czosnku Banany, jagody, melon, karambola, grejpfrut, winogrona, kiwi, cytryna, limonka, mandarynki, pomarańcze, marakuja, maliny, truskawki Chleb i produkty zbożowe bezglutenowe i orkiszowe
Ciecierzyca konserwowa |
Disacharydy (laktoza) | Mleko (krowie, kozie, owcze), jogurt, sery miękkie, lody | Mleko i jogurty bezlaktozowe, mleko ryżowe, sery twarde, masło, zamienniki lodów takie, jak sorbet |
Monosacharydy (fruktoza) | Owoce: jabłka, gruszki, brzoskwinie, mango, groszek cukrowy, arbuz, owoce puszkowane, zagęszczone koncentraty owocowe, duże porcje owoców, owoce suszone, soki owocowe Miód Słodziki: fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS) | Jak wyżej
Syrop klonowy Słodziki: wszystkie oprócz polioli |
Poliole | Warzywa: awokado, kalafior, grzyby, groszek, kukurydza Owoce: jabłka, morele, gruszki, wiśnie, liczi, nektarynki, brzoskwinie, śliwki, arbuz Słodziki: izomalt, maltitol, mannitol, sorbitol, ksylitol | Jak wyżej
Jak wyżej
Cukier, glukoza |
Dieta low-FODMAP – faza I (eliminacyjna) (2100 kcal)
Idealny dla kobiety w wieku 39 lat, o masie ciała 62,9 kg i wzroście 172 cm, wykonującej godzinne ćwiczenia siłowe 3x w tygodniu. W tym przypadku celem jest utrzymanie aktualnej masy ciała.
Bibliografia:
7. El-Salhy M, Gundersen D. Diet in irritable bowel syndrome. Nutrition Journal. 2015; 14(36): 1-11.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.